Onetomarket maakt gebruik van cookies. Privacy beleid.

Hoe schrijf je een vacaturetekst die resoneert?

Dé vraag die je je stelt als je op zoek gaat naar een nieuwe collega: hoe ga ik er voor zorgen dat ik de juiste persoon vind? De vacaturetekst is daarbij wel het meest belangrijke instrument. Maar wat is een goede vacaturetekst en wat kan ik doen om mijn vacaturetekst te verbeteren?

In dit artikel gaan we in op deze vragen en geven we je handvatten hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het verbeteren van vacatureteksten.

Wat is een goede vacaturetekst?

Het doel van je vacaturetekst is sollicitanten werven. Een goede vacaturetekst levert je kwalitatief goede sollicitaties op. Het gaat daarbij niet om de hoeveelheid sollicitaties, maar om de kwaliteit van de sollicitaties. Je wilt de juiste persoon op die plek.

Goede vacatureteksten zijn:

  1. Vindbaar
  2. Relevant
  3. Lekker leesbaar
  4. Effectief

Op basis van deze pijlers leggen we uit wat je kunt doen om hier aan te voldoen.

1. Een vindbare vacature – kies zoekwoorden waar op gezocht wordt

Je zorgt ervoor dat jouw vacature beter gevonden wordt door gebruik te maken van zoektermen die jouw doelgroep hanteert. Dé belangrijkste term verwerk je in de elementen die impact maken op SEO, zoals onder andere de title tag, Meta description, H1 header, Image alt tekst.

Bij menig organisatie merken we op we dat de er een functietitel wordt gekozen op basis van interne terminologie. Onetomarket ondersteunt organisatie om meer vanuit data te handelen, door vanuit zoek- en trend data te bepalen welke termen je doelgroep gebruikt om je vacatures te vinden.

Hoe vind je synoniemen en hoe weet je waar het meeste op gezocht wordt?

Synoniemen kun je vinden door zelf in vacaturebanken te zoeken op de functiebenaming. Welke benamingen worden toegepast? En welke functiebenamingen hanteren mijn concurrenten?

Staat de vacaturetekst al even op de website? Dan kun je ook met Google Search Console kijken met welke termen die vacature tot nu toe is gevonden. Of via een SEO tool als Ahrefs, waar je ook synoniemen voor keywords kan achterhalen.

Op deze manier verzamel je dus synoniemen van de functiebenaming. Als je al deze benamingen verzameld kun je met verschillende tools bekijken op welke benaming het meeste wordt gezocht.

1) Met behulp van een tool die maandelijkse zoekvolumes geeft,
2) Door gebruik te maken van Google trends,

Wil je weten hoe vaak er maandelijks gezocht wordt kun je de Google Ads zoekwoordplanner gebruiken. Deze is echter alleen toegankelijk als er ook geadverteerd wordt in het Google account.

Een goed alternatief is searchvolume.io. Deze maakt ook gebruik van de Google database, maar is vrij toegankelijk. Vanuit Onetomarket maken we gebruik van Ahrefs en de Google Ads zoekwoordplanner.

Via Google Trends kun je ook enkele verschillende termen of thema's met elkaar vergelijken. 

Google Trends geeft ook goed aan of je functietitels bijvoorbeeld beter los van elkaar kunt schrijven of aan elkaar. Zoals ‘marketing medewerker’ of ‘marketingmedewerker’. Google zoekwoordplanner voegt synoniemen of sterk gelijkende varianten vaak samen, zodat het met de zoekwoordplanner of searchvolume.io niet duidelijk wordt wat de beste schrijfwijze is.

Hoe ga je er mee om als de functietitel anders is dan waar op gezocht wordt?

Ons advies is om de functietitel te gebruiken waar het meeste op gezocht wordt en in de tekst te vermelden dat de interne functiebenaming anders is. Ook zou je de interne functiebenaming kunnen gebruiken als synoniem in een van de tussenkopjes.

Gebruik het woord ‘vacature’ in de titel

Een laatste tip voor een vindbare vacaturetekst is om het woord ‘vacature’ mee te nemen in de titel.

Sollicitanten zoeken in zoekmachines het meeste op ‘vacature + functiebenaming’. Ook met de verwachtte komst van Google for Jobs is het zeker aan te bevelen het woord ‘vacature’ te gebruiken in de titel van de vacature.

Wil je meer weten over Google for Jobs? Lees ons eerder geschreven blog "Bereid je voor op op Google for Jobs"

2. Een relevante vacaturetekst: schrijf wat de sollicitant wilt weten

Neem voordat je aan de slag gaat met schrijven eerst een moment om jezelf af te vragen: wat zou mijn potentieel nieuwe collega willen weten? En waarom zou de sollicitant moeten solliciteren op mijn vacature en niet die van de concurrent?

Waar ligt een sollicitant wakker van?

Bedenkt welke vragen een sollicitant zou kunnen hebben voor de vacature. Waarover ligt hij de nacht voor het sollicitatiegesprek wakker? Of als er al kandidaten op gesprek zijn geweest: welke vragen hebben zij gesteld over deze vacature?

Houd een brainstorm en noteer al deze vragen. Dit is voeding voor je vacaturetekst. Wil je namelijk de sollicitant aanspreken is het goed een zo concreet mogelijk beeld te geven van de functie.

Waarom zou de sollicitant op jouw vacature solliciteren?

Er is krapte op de arbeidsmarkt. Grote kans dat de vacature ook ergens bij een concurrent open staat. Sollicitanten kiezen vaak uit meerdere openstaande vacatures waar zij hun energie in gaan steken en op gaan solliciteren. Het is dus belangrijk dat je je kunt onderscheiden van de concurrent.

Dat doe je door op een rijtje te zetten waarom een sollicitant juist op jouw vacature zou solliciteren. Dit kunnen arbeidsvoorwaarden zoals een goed salaris zijn, maar vaak zijn het ‘softe’ beweringen die werken om te overtuigen. Bijvoorbeeld de missie van het bedrijf. Of de vrijdagmiddagborrel (of juist het ontbreken daarvan).

3. Een lekker leesbare vacaturetekst: een goede opbouw en vlotte  schrijfstijl

Veel vacatureteksten zijn niet doorheen te komen. Lange alinea’s, clichés, afkortingen, vakjargon… Allemaal voorbeelden van hoe het niet moet.

Enkele tips om jouw vacaturetekst goed leesbaar te maken.

Schrijf voor online

Vooral als vacatureteksten door de afdeling HR wordt geschreven wordt het ‘schrijven voor online’ vaak vergeten. Mensen lezen online heel anders dan op print. Ze scannen tekst. En kunnen ze informatie niet direct vinden klikken ze snel weg.

10 tips voor een goede schrijfstijl van de vacaturetekst:

  • Begin met de belangrijkste boodschap eerst
  • Gebruik korte zinnen
  • Pas korte alinea’s toe
  • Onderscheid de alinea’s met scanbare koppen
  • Hou de tone-of-voice actief
  • Schrijf makkelijke taal
  • Vermijd vakjargon
  • Vermijd afkortingen
  • Gebruik geen formele of ouderwetse schrijfstijl
  • Maak gebruik van opsommingen

Let je op bovenstaande punten, is jouw tekst al stukken beter leesbaar.

Vermijd clichés

Als er ergens clichés worden gebruikt is dat wel in vacatureteksten.
Enkele ‘allergiewoorden’ die veel terugkomen in vacatureteksten:

  • Goede arbeidsvoorwaarden en een marktconform salaris
  • Je bent communicatief vaardig
  • Openingszinnen als: Ben jij op zoek naar een uitdagende baan?
  • Het is pré als je …

Voor vacatureteksten is het heel belangrijk dat je zo concreet mogelijk bent. Leg dus uit waarom arbeidsvoorwaarden goed zijn. Geef een salarisindicatie. Waaruit blijkt dat iemand communicatief vaardig moet zijn voor de functie? Waarom is de baan uitdagend? Verval niet in clichés. Gebruik je ze toch, leg ze dan tenminste uit.

4. Een effectieve vacaturetekst: werk toe naar een sollicitatie door een logische opbouw

Lezers van jouw vacaturetekst scannen de tekst en willen snel antwoord op de vraag: past deze vacature bij mij?

De beste vacatureteksten hebben een goede opbouw die er toe bijdraagt dat lezers de tekst kunnen scannen. Daarom begin je jouw tekst ook met een krachtige opening: een soort ‘elevator pitch’ voor de vacature. Dit geeft kort antwoord op de vraag: waarom zou je op deze vacature moeten solliciteren?

En uiteraard vergeet je natuurlijk niet de sollicitatiebutton op de pagina te plaatsen. Of beter zelfs; de optie om gelijk te solliciteren op dezelfde pagina.

Een goede vacaturetekst heeft dus een goede opbouw met scanbare tussenkoppen.

Dit zijn de onderdelen die de vacaturetekst zeker zou moeten bevatten:

  • Functietitel
  • Onderschrift – bijvoorbeeld locatie, arbeidsduur of branche
  • Elevator pitch – waarom zou je op deze vacature willen solliciteren?
  • Functie omschrijving – leg duidelijk uit wat er van je verwacht wordt in deze vacature
  • Functie eisen – spreekt voor zich, hou ze wel concreet
  • Arbeidsvoorwaarden – speel in op wensen van de doelgroep. Wees hier ook zo concreet mogelijk
  • Bedrijfsinformatie – wat doet het bedrijf en waarom zou je hier willen werken?
  • Uitleg van het sollicitatieproces, sluitingsdatum en contactgegevens voor vragen
  • De call to action: solliciteer! (Button)

De beste vacaturetekst is een verrassing

In dit artikel hebben we 4 pijlers behandeld waaraan een goede vacaturetekst moet voldoen:

  1. Vindbaarheid
  2. Relevantie
  3. Leesbaarheid
  4. Effectiviteit

Heb je rekening gehouden met al deze zaken heb je een goede vacaturetekst geschreven. Maar wil je nog een stap verder gaan? Verras dan de lezer!

Een lezer verwacht namelijk al een goede vacaturetekst. Ga een stap verder door jouw verhaal nog concreter te maken. Potentiële sollicitanten zullen namelijk nog sneller reageren als je ze verrast met relevante informatie die niemand anders geeft.

Dit kun je vergelijken met een funda-plattegrond. Mensen die geïnteresseerd zijn in een woning bekijken de plaatjes en de plattegrond. Doordat er zo een heel concreet plaatje ontstaat van de woning hebben mensen vaak hun meubels al denkbeeldig in het huis geplaatst voordat het huis is bezichtigd.

 class=

Dát wil je ook bereiken met je vacaturetekst. Verras bezoekers van jouw vacaturepagina met concrete informatie, zoals een video van collega’s die je welkom heten, iemand in dezelfde functie die uitlegt wat je gaat doen, de uitnodiging voor een dagje snuffelstage, …

Creativiteit en relevantie samen zijn sleutel voor de beste vacaturetekst. Zo zorg je ervoor dat jouw nieuwe collega zich in zijn hoofd alvast verhuist naar jouw bedrijf.

Wil je meer halen uit jouw vacatureteksten?

Onetomarket helpt ook jouw organisatie graag verder in digitale volwassenheid. 

neem contact op
meer over marketing
soortgelijke artikelen