088 - 120 34 00

“Zware Jongens lichten inwoners Duckstad op”

Gisteren, 4 maart 2010, hebben De Zware Jongens zich vermomd als collectanten en zijn zo bij alle inwoners van Duckstad langs geweest om geld op te halen voor valse goede doelen…

Dit had het begin kunnen zijn van een artikel op de voorpagina van de Duckstad krant van vandaag.

Zware jongens lichten duckstad op

Voor wie het heeft gemist: Duckstad is tot leven gekomen, en hoe! Alle inwoners van Duckstad zijn nu live te volgen op Twitter. Zo kunnen we lezen dat Donald op zoek is naar een nieuwe baan, uiteraard te laat komt en ontslagen wordt. Guus Geluk weer de zoveelste loterij wint en hoe Dagobert Duck altijd weer met zijn geld bezig is.

In mijn ogen een briljante campagne die je als online marketeer ook weer aan het denken zet over hoe je social media kan inzetten.

Social Media Marketing voor SEO

Waar niet altijd aan gedacht wordt bij het inzetten van social media zijn de positieve effecten voor seo.

Terug naar de basis, wat is zoekmachine optimalisatie? De honderden factoren die invloed hebben op je positie in Google zijn onder te verdelen in:

  • Techniek, bijvoorbeeld de toegankelijkheid van je website.
  • Content, welke informatie heb je te bieden?
  • Link Building, jouw online aanwezigheid!

De techniek en content heb je zelf in de hand. Ken je de spelregels, weet je waar jouw doelgroep naar zoekt, dan is het optimaliseren van je website relatief eenvoudig. Bij Link Building ben je afhankelijk van anderen. Ben je interessant genoeg om ergens genoemd te worden? Of ben je de zoveelste die probeert rijk te worden met het verkopen van leningen op internet?

Creëer waardevolle, unieke content en verspreid het via je doelgroep. In één zin de kern van Link Building.

Hoe zien we dit terug in Duckstad?

Wie de inwoners van Duckstad een tijdje volgt ziet vanzelf dat het niet zomaar loze berichten zijn. Er wordt een echt verhaal neergezet dat leuk is om te volgen. Daarnaast gaat het ook nog eens in op de actualiteit. Zo waren ook in Duckstad afgelopen woensdag verkiezingen (Overigens lijkt het erop dat een coalitie in Duckstad met al die verschillende personages nog veel moeilijker is te vormen). Genoeg waardevolle en unieke content aanwezig dus!

Het aantal volgers van Donald Duck en de andere inwoners groeit met de dag, berichten worden doorgestuurd en geretweet en op diverse blogs wordt over de Duckstad soap geschreven. Vandaag opent de Donald Duck nieuwsbrief naar al haar abonnees met nieuws over de Twitter soap. Prima verspreiding!

In dit geval is de combinatie van het goed doordachte verhaal en de kracht van Twitter goud voor deze campagne.

Het effect voor SEO?

De online aanwezigheid van Donald Duck is de afgelopen weken enorm toegenomen. Dit heeft op dit moment nog niet direct zichtbare gevolgen in het aantal links, het biedt wel perspectief voor de toekomst. Een goede 1 april grap van Donald Duck als link bait *hint* is bijvoorbeeld sneller en makkelijker te verspreiden.

Daarnaast is het slechts een kwestie van tijd tot Donald, Dagobert en Kwik Kwek en Kwak met hun Twitter account en berichten zelf in Google verschijnen.

Overigens lijkt het me ook leuk om deel uit te kunnen maken van de Duckstad soap. Op dit moment reageren de inwoners van Duckstad alleen naar elkaar, maar ik zie ook wel mogelijkheden om de followers te betrekken bij het verhaal. Wellicht een volgende stap?

Oja, De Zware Jongens zijn trouwens opgepakt!

Zware Jongens opgepakt!

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners