088 - 120 34 00

Facebook nu ook in het Nederlands

Eerder meldden wij al dat Facebook ook in het Nederlands beschikbaar zou komen. De verwachting toen was april 2008, uiteindelijk is dit dus een maandje later geworden. De Nederlandse versie is door Facebook zelf nog niet officieel gelanceerd, maar de optie om Facebook in het Nederlands te gebruiken is al wel aanwezig.

Dat Hyves internationale concurrentie mocht begroeten was te verwachten, en na MySpace Nederland is Facebook nu dus ook in het Nederlands beschikbaar.

Facebook NL1

Momenteel heeft Facebook ruim 184.000 Nederlandse leden. Dit valt echter in het niets bij het gigantische leden aantal van Hyves, waar maar liefst 4 miljoen Nederlanders zich hebben ingeschreven. Uitgedrukt in pageviews is Hyves zelfs groter dan Google in Nederland. Maarja, Facebook heeft in totaal dan weer een slordige 70 miljoen leden.

Alhoewel Facebook in Nederland momenteel nog klein is, is het wel interessant om op te merken dat de Nederlandse community op Facebook – en dus niet Facebook zelf! – voor de vertaling van de site heeft gezorgd. Het moge dus duidelijk zijn dat er een sterke Nederlandse community aanwezig is op Facebook die behoefte had aan een Nederlandse versie. Dit kan de adoptie van het sociale netwerk in Nederland bespoedigen.

Alhoewel ik zelf op mijn eigen blog al eerder had aangegeven dat ik geen fan ben van hoe Facebook dit heeft aangepakt, heeft het uiteindelijk wel het gewenste resultaat opgeleverd.

Wat wel opvallend is dat Facebook buiten het .com domein geen andere, internationale domeinen heeft geregistreerd. Nederlandse gebruikers zullen dus gewoon via Facebook.com moeten inloggen, Facebook.nl leidt namelijk tot een heel andere site.

In Facebook heeft Hyves een geduchte concurrent, maar ondanks het feit dat Hyves een veel kleiner potje geld heeft mag de kracht van dit sociale netwerk niet onderschat worden. Onlangs werden ze nog gekozen tot European Company of the Year op de Next Web Awards. Ook het openstellen van het netwerk voor ontwikkelaars van buitenaf is een duidelijke stap om de positie van het bedrijf ten opzichte van concurrenten uit het buitenland te verstevigen.

Zelf gebruik ik Facebook al geruime tijd en zal de ontwikkelingen en Nederlandse adoptie (of niet!) dus op de voet blijven volgen!

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners