088 - 120 34 00

Title-tags voor dummies? Handleiding SEO schrijven van titles

De title-tag wordt gezien als het belangrijkste stukje tekst op een webpagina in het kader van zoekmachine-optimalisatie.

In dit artikel vertel ik wat een title-tag is, geef ik tips over hoe je ze schrijft en sta ik stil bij enkele ‘issues’.

Wat is een title-tag

Als we spreken over een title-tag, dan bedoelen we het volgende:

De linktekst in zoekresultaten van Google, Yahoo, Live:

Voorbeeld title-tag

Meestal (niet altijd!) kun je een title-tag ook herkennen aan ‘de blauwe balk’ van je webbrowser:

Voorbeeld title-tag in browser

Waar je een title-tag echter ALTIJD zult zien, is in de HTML-broncode. Dit is de tekst die ergens bovenin het HTML-document staat tussen de codes <title></title>:

Voorbeeld title-tag in HTML broncode

Waarom zijn title-tags belangrijk

Alleen al het feit dat de zoekmachines dit kleine stukje tekst gebruiken in hun resultatenpagina’s, maakt dat ze belangrijk zijn. Je moet er immers voor zorgen dat de tekst die getoond wordt in de zoekmachines interessant is voor mensen om op te klikken! Maar er is meer.

We hebben ook gezien dat zoekmachines veel waarde hechten aan goede title-tags. Als je de tekst van een title-tag goed schrijft, uitnodigend maakt om op te klikken en het bevat goede keywords, dan zou dat alleen al voldoende kunnen zijn om het verkeer vanuit zoekmachines te verzesvoudigen!

Ik kom niet zomaar aan dat getal. Afgelopen week heb ik voor een client een nieuwe title-tag in laten voeren voor hun homepage. Er zijn geen andere optimalisatietechnieken uitgevoerd. De nieuwe tekst was beter geoptimaliseerd voor een belangrijk keyword en ook meer uitnodigend geschreven. Gevolg: binnen één dag een verzesvoudiging van het verkeer vanuit zoekmachines!

title tags

Je begrijpt dat dit geen wet is. Het is niet zo dat als je een title-tag optimaliseert voor één pagina, dat je dan ALTIJD een verzesvoudiging van je verkeer ziet. Sterker nog, het zegt wellicht meer over de rest van de optimalisatie… (maar daar wordt nog aan gewerkt ;)). Niettemin is het een sterk voorbeeld.

Hoe schrijf je title-tags

Hier zou ik een boek over kunnen schrijven. Om je toch van dienst te zijn, geef ik hier enkele algemene tips.
De title tag:

 1. bevat maximaal 65 karakters inclusief spaties;
 2. bevat doorgaans een call to action;
 3. het belangrijkste keyword van de betreffende pagina wordt als eerste genoemd;
 4. branding staat of achteraan, of vooraan, of wordt niet genoemd: is afhankelijk van kracht branding en relevantie voor pagina;
 5. is niet alleen voor keywords, maar ook voor CTR-verbetering (vandaar bijvoorbeeld ook de call to action);
 6. is ook afhankelijk van concurrentie in zoekmachines op dezelfde term. Title-tag moet opvallen, zeker bij competitieve keywords.

1: 65 karakters

Waarom 65 karakters? Omdat dat de hoeveelheid is die getoond wordt in de zoekmachine-resultaten. Als we het voorbeeld van searchengineland erbij nemen, dan zien we dat de tekst uit 78 karakters bestaat. Het gevolg zie je ook: Google toont niet de hele tekst en kort het af:

Voorbeeld afgebroken title-tag in SERP’s

Het is (waarschijnlijk) niet zo dat zoekmachines als Google alleen de eerste 65 karakters van een title-tag meetellen in hun rankings, dus het is geen probleem als deze bijvoorbeeld 78 of 300 karakters lang is.

Het is wel zo dat de keywords die je in het begin van een title-tag noemt, zwaarder meetellen. Houd je titles dus kort en het liefst binnen de 65 karakters die getoond worden omdat dat er het beste uitziet (wat weer gunstig is voor de hoeveelheid clicks op die link in de zoekresultaten).

2: call to action

Een call to action (definitie) is een verzoek aan de lezer om te handelen, in dit geval om op de link te klikken.

Een hele makkelijke manier om een call-to-action te verwerken in een title-tag is door simpelweg een vraagteken te plaatsen nadat je het belangrijkste keyword als eerste genoemd hebt (zie punt 3). In het geval van dit artikel zou het zoiets als dit kunnen worden:

'Title-tags voor dummies? Handleiding SEO schrijven van titles'

Ik heb ‘title-tags’ vooraan gezet, omdat dat de beste en officiële benaming is. Het stukje ‘voor dummies’ is natuurlijk niet belangrijk om te ranken, maar is mogelijk wel interessant voor de doelgroep van dit artikel (geef toe, die slogan is briljant!). ‘Handleiding SEO schrijven voor titles’ is meer een inhoudelijke weergave van wat je in dit artikel vindt.

De oplettende lezer heeft trouwens gezien dat deze title 61 karakters heeft 😉

3: vooraan

Zet je belangrijkste keyword vooraan. Dit klinkt heel logisch, maar blijkt in de praktijk vaak wel lastig te zijn. Want wat is ‘je belangrijkste keyword’? Laten we voorop stellen dat het belangrijkste keyword altijd dat keyword (of combinatie van 1 tot 3 keywords) is dat uniek is binnen de website voor de pagina waartoe het behoort. Tevens is het dat keyword waarop je wil dat deze pagina gaat ranken. Te vaak wordt de fout gemaakt dat title-tags niet uniek zijn en zich richten op te algemene termen.

4: branding achteraan

Branding vooraan of achteraan of niet noemen? Dat behandel ik bij ‘issues’.

5: click through rate

De title-tag is niet alleen bedoeld voor ranking, maar ook voor CTR-verbetering (definitie). Je kunt de title-tag zien als een kleine tekstuele advertentie voor je site. Je wil natuurlijk dat een zo hoog mogelijk percentage mensen dat die title-tag in de zoekresultaten ziet, ook daadwerkelijk op die link klikt.

Daarom is het ook belangrijk om niet alleen je title vol te stoppen met keywords zonder te denken aan hoe dit voor menselijke lezers zou overkomen. Sterker nog: je kunt met een goede title die bijvoorbeeld op plaats #3 in de zoekmachine resultaten staat zelfs meer verkeer naar je site toe trekken dan de nummers #1 en #2…

6: concurrentie

Het kan geen kwaad om eens te kijken naar je ‘omgeving’. De title-tag wordt getoond in de zoekresultaten. Neem nu eens de moeite om te kijken naar de title-tags van je concurrenten. Zijn die heel agressief overgeoptimaliseerd? Zijn ze relevant voor de pagina waarnaar ze verwijzen? Dit in de gaten houden helpt je bij keuzes die je maakt bij het schrijven van de ideale title-tag.

Met name bij competitieve keywords moet je goed kijken naar je concurrentie en bedenken hoe jouw title in dit gezelschap moet opvallen!

Issues

 1. Leesbaarheid;
 2. Branding;
 3. Uniciteit.

1: leesbaarheid

Ik gooi de knuppel maar meteen in het hoenderhok. Een title-tag hoeft NIET een grammaticaal correcte Nederlandse volzin te zijn.

Ga uit van je lezers: zij willen een duidelijke title die aangeeft wat er op die pagina staat en je wil dat ze op die link klikken. Dit moet ook binnen 65 karakters. Ik maak weer de vergelijking met advertenties die wij kennen. Dat zijn veelal korte kreten die bedoeld zijn om een reactie op te roepen. Wij voegen daar nog inhoudelijke keywords aan toe. De combinatie van dat zie je terug in titles. Er mogen natuurlijk geen spelfouten inzitten (dat is niet professioneel), maar zinsconstructies die je nodig hebt om aan alle regels van de Nederlandse zinsbouw te voldoen zorgen meestal voor meer woorden die de focus op je keywords en je CTR-gedeelte afleiden.

2: branding

Als je Apple heet, hoef je geen title-tags uit te schrijven:

title-apple

Maar voor de gewone stervelingen onder de bedrijven is het wellicht handig om dat wel te doen. In zoekmachines zoeken mensen die vaak nog niet bekend zijn met de naam van je bedrijf of van een bepaald product. Wat ze wel kennen is jouw soort bedrijven of jouw soort producten. Maak die ‘soortwoorden’ dan prominent in je title.

3: uniciteit

Iedere pagina op een website moet uniek zijn. Als je namelijk pagina’s creëert die hetzelfde zijn, dan concurreren ze met elkaar in de zoekmachines op dezelfde termen. Het is NIET zo dat ze dan samen op positie #1 en #2 staan. De aandacht van de zoekmachines (en dus ook je posities!) worden namelijk verdeeld over die twee pagina’s. Ze krijgen niet allebei 100%, maar 50%. Dit noemen wij ‘duplicate content’ en dit is iets wat je moet vermijden.

Dit geldt dus ook voor title-tags. Als iedere pagina uniek moet zijn, dan volgt daaruit dat de ‘advertentie’ (title) ook uniek moet zijn en ook betrekking heeft op precies die pagina. Een title-tag van een pagina op het derde niveau van een website bevat specifiekere termen dan de homepage van die site.

Conclusie

Het doel van dit artikel is om vanaf een basic niveau goed uit te leggen wat een title-tag is, hoe je het schrijft en welke issues er doorgaans mee gemoeid zijn. Het moet vooral duidelijk zijn dat een goede title-tag meer bevat dan alleen maar keywords. Zie het als een tekstuele advertentie van een bepaalde webpagina in de zoekmachine-resultaten. Een title voldoet aan enkele regels, waarvan de belangrijkste zijn: bevat keywords, bevat call-to-action, is max. 65 karakters lang en is bovenal UNIEK.

Als je deze criteria hanteert bij het beoordelen of zelf schrijven van titles, zullen je zoekmachine rankings stijgen.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

  onze partners