De title-tag wordt gezien als het belangrijkste stukje tekst op een webpagina in het kader van zoekmachine-optimalisatie.
In dit artikel vertel ik wat een title-tag is, geef ik tips over hoe je ze schrijft en sta ik stil bij enkele ‘issues’.
Wat is een title-tag
Als we spreken over een title-tag, dan bedoelen we het volgende:
De linktekst in zoekresultaten van Google, Yahoo, Live:
Meestal (niet altijd!) kun je een title-tag ook herkennen aan ‘de blauwe balk’ van je webbrowser:
Waar je een title-tag echter ALTIJD zult zien, is in de HTML-broncode. Dit is de tekst die ergens bovenin het HTML-document staat tussen de codes <title></title>
:
Waarom zijn title-tags belangrijk
Alleen al het feit dat de zoekmachines dit kleine stukje tekst gebruiken in hun resultatenpagina’s, maakt dat ze belangrijk zijn. Je moet er immers voor zorgen dat de tekst die getoond wordt in de zoekmachines interessant is voor mensen om op te klikken! Maar er is meer.
We hebben ook gezien dat zoekmachines veel waarde hechten aan goede title-tags. Als je de tekst van een title-tag goed schrijft, uitnodigend maakt om op te klikken en het bevat goede keywords, dan zou dat alleen al voldoende kunnen zijn om het verkeer vanuit zoekmachines te verzesvoudigen!
Ik kom niet zomaar aan dat getal. Afgelopen week heb ik voor een client een nieuwe title-tag in laten voeren voor hun homepage. Er zijn geen andere optimalisatietechnieken uitgevoerd. De nieuwe tekst was beter geoptimaliseerd voor een belangrijk keyword en ook meer uitnodigend geschreven. Gevolg: binnen één dag een verzesvoudiging van het verkeer vanuit zoekmachines!
Je begrijpt dat dit geen wet is. Het is niet zo dat als je een title-tag optimaliseert voor één pagina, dat je dan ALTIJD een verzesvoudiging van je verkeer ziet. Sterker nog, het zegt wellicht meer over de rest van de optimalisatie… (maar daar wordt nog aan gewerkt ;)). Niettemin is het een sterk voorbeeld.
Hoe schrijf je title-tags
Hier zou ik een boek over kunnen schrijven. Om je toch van dienst te zijn, geef ik hier enkele algemene tips.
De title tag:
- bevat maximaal 65 karakters inclusief spaties;
- bevat doorgaans een call to action;
- het belangrijkste keyword van de betreffende pagina wordt als eerste genoemd;
- branding staat of achteraan, of vooraan, of wordt niet genoemd: is afhankelijk van kracht branding en relevantie voor pagina;
- is niet alleen voor keywords, maar ook voor CTR-verbetering (vandaar bijvoorbeeld ook de call to action);
- is ook afhankelijk van concurrentie in zoekmachines op dezelfde term. Title-tag moet opvallen, zeker bij competitieve keywords.
1: 65 karakters
Waarom 65 karakters? Omdat dat de hoeveelheid is die getoond wordt in de zoekmachine-resultaten. Als we het voorbeeld van searchengineland erbij nemen, dan zien we dat de tekst uit 78 karakters bestaat. Het gevolg zie je ook: Google toont niet de hele tekst en kort het af:
Het is (waarschijnlijk) niet zo dat zoekmachines als Google alleen de eerste 65 karakters van een title-tag meetellen in hun rankings, dus het is geen probleem als deze bijvoorbeeld 78 of 300 karakters lang is.
Het is wel zo dat de keywords die je in het begin van een title-tag noemt, zwaarder meetellen. Houd je titles dus kort en het liefst binnen de 65 karakters die getoond worden omdat dat er het beste uitziet (wat weer gunstig is voor de hoeveelheid clicks op die link in de zoekresultaten).
2: call to action
Een call to action (definitie) is een verzoek aan de lezer om te handelen, in dit geval om op de link te klikken.
Een hele makkelijke manier om een call-to-action te verwerken in een title-tag is door simpelweg een vraagteken te plaatsen nadat je het belangrijkste keyword als eerste genoemd hebt (zie punt 3). In het geval van dit artikel zou het zoiets als dit kunnen worden:
'Title-tags voor dummies? Handleiding SEO schrijven van titles'
Ik heb ‘title-tags’ vooraan gezet, omdat dat de beste en officiële benaming is. Het stukje ‘voor dummies’ is natuurlijk niet belangrijk om te ranken, maar is mogelijk wel interessant voor de doelgroep van dit artikel (geef toe, die slogan is briljant!). ‘Handleiding SEO schrijven voor titles’ is meer een inhoudelijke weergave van wat je in dit artikel vindt.
De oplettende lezer heeft trouwens gezien dat deze title 61 karakters heeft 😉
3: vooraan
Zet je belangrijkste keyword vooraan. Dit klinkt heel logisch, maar blijkt in de praktijk vaak wel lastig te zijn. Want wat is ‘je belangrijkste keyword’? Laten we voorop stellen dat het belangrijkste keyword altijd dat keyword (of combinatie van 1 tot 3 keywords) is dat uniek is binnen de website voor de pagina waartoe het behoort. Tevens is het dat keyword waarop je wil dat deze pagina gaat ranken. Te vaak wordt de fout gemaakt dat title-tags niet uniek zijn en zich richten op te algemene termen.
4: branding achteraan
Branding vooraan of achteraan of niet noemen? Dat behandel ik bij ‘issues’.
5: click through rate
De title-tag is niet alleen bedoeld voor ranking, maar ook voor CTR-verbetering (definitie). Je kunt de title-tag zien als een kleine tekstuele advertentie voor je site. Je wil natuurlijk dat een zo hoog mogelijk percentage mensen dat die title-tag in de zoekresultaten ziet, ook daadwerkelijk op die link klikt.
Daarom is het ook belangrijk om niet alleen je title vol te stoppen met keywords zonder te denken aan hoe dit voor menselijke lezers zou overkomen. Sterker nog: je kunt met een goede title die bijvoorbeeld op plaats #3 in de zoekmachine resultaten staat zelfs meer verkeer naar je site toe trekken dan de nummers #1 en #2…
6: concurrentie
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar je ‘omgeving’. De title-tag wordt getoond in de zoekresultaten. Neem nu eens de moeite om te kijken naar de title-tags van je concurrenten. Zijn die heel agressief overgeoptimaliseerd? Zijn ze relevant voor de pagina waarnaar ze verwijzen? Dit in de gaten houden helpt je bij keuzes die je maakt bij het schrijven van de ideale title-tag.
Met name bij competitieve keywords moet je goed kijken naar je concurrentie en bedenken hoe jouw title in dit gezelschap moet opvallen!
Issues
- Leesbaarheid;
- Branding;
- Uniciteit.
1: leesbaarheid
Ik gooi de knuppel maar meteen in het hoenderhok. Een title-tag hoeft NIET een grammaticaal correcte Nederlandse volzin te zijn.
Ga uit van je lezers: zij willen een duidelijke title die aangeeft wat er op die pagina staat en je wil dat ze op die link klikken. Dit moet ook binnen 65 karakters. Ik maak weer de vergelijking met advertenties die wij kennen. Dat zijn veelal korte kreten die bedoeld zijn om een reactie op te roepen. Wij voegen daar nog inhoudelijke keywords aan toe. De combinatie van dat zie je terug in titles. Er mogen natuurlijk geen spelfouten inzitten (dat is niet professioneel), maar zinsconstructies die je nodig hebt om aan alle regels van de Nederlandse zinsbouw te voldoen zorgen meestal voor meer woorden die de focus op je keywords en je CTR-gedeelte afleiden.
2: branding
Als je Apple heet, hoef je geen title-tags uit te schrijven:
Maar voor de gewone stervelingen onder de bedrijven is het wellicht handig om dat wel te doen. In zoekmachines zoeken mensen die vaak nog niet bekend zijn met de naam van je bedrijf of van een bepaald product. Wat ze wel kennen is jouw soort bedrijven of jouw soort producten. Maak die ‘soortwoorden’ dan prominent in je title.
3: uniciteit
Iedere pagina op een website moet uniek zijn. Als je namelijk pagina’s creëert die hetzelfde zijn, dan concurreren ze met elkaar in de zoekmachines op dezelfde termen. Het is NIET zo dat ze dan samen op positie #1 en #2 staan. De aandacht van de zoekmachines (en dus ook je posities!) worden namelijk verdeeld over die twee pagina’s. Ze krijgen niet allebei 100%, maar 50%. Dit noemen wij ‘duplicate content’ en dit is iets wat je moet vermijden.
Dit geldt dus ook voor title-tags. Als iedere pagina uniek moet zijn, dan volgt daaruit dat de ‘advertentie’ (title) ook uniek moet zijn en ook betrekking heeft op precies die pagina. Een title-tag van een pagina op het derde niveau van een website bevat specifiekere termen dan de homepage van die site.
Conclusie
Het doel van dit artikel is om vanaf een basic niveau goed uit te leggen wat een title-tag is, hoe je het schrijft en welke issues er doorgaans mee gemoeid zijn. Het moet vooral duidelijk zijn dat een goede title-tag meer bevat dan alleen maar keywords. Zie het als een tekstuele advertentie van een bepaalde webpagina in de zoekmachine-resultaten. Een title voldoet aan enkele regels, waarvan de belangrijkste zijn: bevat keywords, bevat call-to-action, is max. 65 karakters lang en is bovenal UNIEK.
Als je deze criteria hanteert bij het beoordelen of zelf schrijven van titles, zullen je zoekmachine rankings stijgen.
Leuk artikel. Het is echt onvoorstelbaar hoe slecht TITLE tags vaak zijn. Vaal zie je dat alle pagina’s van een site dezelfde titel hebben of dat deze gelijk is een de naam in het menu; “Producten” of “Routebeschrijving” bijvoorbeeld. Er valt nog veel te optimaliseren.
Wat de lengte van de titel betreft, als Google deze afkapt worden er … toegevoegd. Dit zou best weleens een aardige call-to-action kunnen zijn. Er is immers meer te vertellen als je er op klikt.
Boeiend artikel.
Is het interessant om éénmaal een (goede) title te schrijven of bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks de title tag te wijzigen (per pagina)?
Het regelmatig wijzigen van een title tag is niet echt aan te raden. Als een zoekmachine de title tag als belangrijke informatie omtrent de inhoud van de pagina ziet geef je met wijzigingen te kennen dat de inhoud verandert, als deze dat echter niet doet is het signaal niet juist en komt het de ranking niet ten goede.
Nu was ik alleen nog benieuwd of ik mijn branding nou vooraan of achteraan moet noemen? Je beloofde dat te behandelen bij “Issues” maar daar stond alleen dat ik soortwoorden moest gebruiken.
Mijn filosofie is: achteraan, tenzij je een household name bent. De meeste bedrijfsnamen zeggen me niets, maar als ik een boek zoek, zegt “Amazon.com” in de linktitel genoeg. Bovendien heb je (zeker bij langere bedrijfsnamen) het probleem dat de bookmarks/favorieten niet uniek genoeg meer zijn.
Wat ik trouwens werkelijk niet begrijp, is waarom de grootste juridische blog van Nederland (Boek 9) elke pagina de titel “Volledig bericht” meegeeft. Dat heeft iemand keihard in moeten programmeren in het CMS. Hoe dom kun je zijn?
Arnoud
Hoi Arnoud, helaas is er niet één juist antwoord te geven op je vraag. Wat ik in het artikel (wellicht omslachtig) geformuleerd heb, is dat je je branding-naam of achteraan moet zetten of niet eens hoeft te gebruiken. In plaats daarvan gebruik je dan die ‘soortwoorden’: dus het soort product dat je verkoopt of het soort bedrijf dat je bent, etc.
Je zet je branding wel vooraan als je merknaam, fabrieksnaam of zelfs je productnaam dermate sterk is dat het noemen van die naam een goed keyword is en rankings verbetert. Maar dat kan dus alleen bij de hele bekende merken zoals Apple, of om het in Nederland te houden, bij merknamen als KPN, KLM, etc.
En voor alle duidelijkheid: title-tags gaan niet alléén over keywords; je moet ze ook zien als een kleine advertentie die ‘zoekers’ moet uitnodigen om te klikken.
p.s.: vaak je title-tags veranderen is inderdaad geen goed idee
Oh, en ik maar denken dat SEO moeilijker is dan SEA… Blijkt helemaal niet zo niet zijn; eigenlijk is het allemaal heel logisch (of komt dat door jouw duidelijke uitleg, Ramon?) 😉
Inderdaad een erg boeiend artikel!
Ik denk dat ik (samen met alle andere SEOs) nog veel van jou kan leren Irma 🙂
Wellicht leuk voor de subscribers op deze post om te weten dat ik een Engelse follow-up hiervan heb geschreven op mijn eigen blog: http://searchwritten.com/seo-copywriting/title-tags-explained.html
Ik kan hier nog wel wat van leren
Thanks a great deal on having one of the most classy websites Ive come upon in some time! It’s really remarkable simply how much you can take away from some thing just as a result of how aesthetically gorgeous it is. Youve constructed an impressive BlogEngine blog very good visuals ,videos, page layout. It is absolutely a must see BlogEngine blog! Jada
het maakt wel degelijk uit de title tags niet langer dan 78 te maken naar mijn mening mijn advies is deze gewoon 65 te houden en alle zoekwoorden zoveel mogelijk erin te proppen
Dag Ramon
Bedankt voor deze stevige opfrissing!
Helemaal akkoord met al wat je hier zegt.
Ik zag onlangs een website met als title tag ‘Insert Title Tag Here’ … Pijnlijk. 🙂
Veel van je tips hier gelden ook voor de description tag, trouwens.
(Behalve dat die eerder 115 tekens is.)
De description tag is niet belangrijk voor Google, want hij neemt hem niet mee in de ranking,
maar wél belangrijk voor de Google-gebruiker, zoals je hier leest: http://schrf.be/descriptiontag
Wat denk jij daarvan?
Groetjes
Liesa