088 - 120 34 00

Blik in de toekomst: SEO en de HTML 5 video tag

Met de komst van HTML 5 ontstaan er nieuwe mogelijkheden om video op een website uniform te gebruiken. Waar er momenteel veel verschillende niet-compatibele manieren zijn om video op een webpagina te vertonen, moet dit straks op één enkele manier gebeuren. Ook voor SEO zal dit veranderingen in het zoekmachinelandschap met zich meebrengen.

Waarom gaat er waarschijnlijk iets veranderen binnen de zoekmachines? Simpel, de uniformiteit die nu voor afbeeldingen bestaat in de vorm van het img-element, zal straks ook beschikbaar zijn voor video in de vorm van het video-element. Video kan vanaf dat moment ook makkelijker geïndexeerd worden op websites anders dan YouTube en alle varianten daarop.

IMG en VIDEO: De verschillen

Er zijn echter wel enige verschillen tussen de manier van optimaliseren voor afbeeldingen en die van video. Ten eerste heeft het video-element geen alt-attribuut, het attribuut wat zoekmachines nu gebruiken om te bepalen wat er op een afbeelding te zien is. Een alternatief wordt bij het video-object niet met een alt-attribuut geboden, maar door middel van alternatieve media streams of door het toevoegen van ondertiteling of onderschriften. Het W3C zegt er zelf het volgende over:

Note: In particular, this content is not fallback content intended to address accessibility concerns. To make video content accessible to the blind, deaf, and those with other physical or cognitive disabilities, authors are expected to provide alternative media streams and/or to embed accessibility aids (such as caption or subtitle tracks) into their media streams.

Om even verder te speculeren: naar alle waarschijnlijkheid zal deze mogelijkheid om fallback content te tonen ook gebruikt gaan worden om een goede omschrijving te geven voor hetgene waar de video over gaat.

Waar bij een afbeelding het alternatief een tekst is, is er voor het video element voor gekozen om als alternatief voor de video tijdens het laden van de video, een afbeelding weer te geven. De verwijzing naar deze afbeelding gebeurt door middel van het poster attribuut dat voorzien moet worden van een URI.

Overeenkomsten: Plaatsing blijft belangrijk!

Net zoals met afbeeldingen blijft er tekst nodig om de relevantie van de pagina en de video te kunnen bepalen. Deze relevantie van tekst wordt het best overgedragen naar de video, als deze video omringd is door deze tekst. Het is dan niet alleen voor de gebruiker direct duidelijk dat de video en de tekst bij elkaar horen, deze conclusie kan ook door de zoekmachine getrokken worden. Dit is net zoals bij afbeeldingen het geval.

Huidige situatie

Natuurlijk bestaan bovenstaande punten ook al voor de huidige video’s. Echter met als grote nadeel dat er geen uniformiteit bestaat voor het embedden van een video op een eigen pagina.

Momenteel kan een video voor verschillende doeleinden gelanceerd worden:

  • YouTube voor veel viewers en branding
  • Zelf gehost voor linkbait, bezoekers en mogelijk zelfs bannering

Voor zelf gehoste video’s bestaat het Media RSS protocol, dat zoekmachines vertelt wat er op de video wordt getoond. Daarnaast bestaat er het <video> toevoeging aan het sitemaps protocol, deze wordt ook door Google ondersteund (is zelfs door Google in het leven geroepen in 2007).

Daarnaast moet er natuurlijk geoptimaliseerd worden op de pagina zelf om de video relevant te kunnen maken: tekstuele content,  title,  meta description.

Voor het doorplaatsen van video naar website’s van derden (YouTube, Vimeo, DailyMotion etc) moet wel worden opgepast. Deze ranken vaak sneller en beter dan normale websites, waardoor kannibalisme ontstaat en het doel van de video in veel gevallen wordt gemist.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners