088 - 120 34 00

MSN bug veroorzaakt problemen

De afgelopen week werd op diverse blogs gesproken over een bug in MSN. Dit probleem blijkt al geruime tijd te bestaan. In de Daily SearchCast van gisteren besprak Danny Sullivan het met Dave Naylor, en die zei dat hij er al een hele tijd van wist en niet blij was dat het nu “out in the open” is, omdat mensen er nu misbruik van kunnen gaan maken.

Deze bug maakt het namelijk mogelijk om sites van bijvoorbeeld je concurrenten uit MSN te gooien. Wat is er nou aan de hand?

Voor de meeste zoekmachines is example.com/ en example.com/index.html hetzelfde. Voor MSN echter niet, MSN ziet 2 keer exact dezelfde content, waardoor zijn duplicate content filter in werking schiet, en hij beide pagina’s uit de resultaten weg laat. Dat laat meteen een ander probleem zien: Google kiest een van beide resultaten als het duplicate content tegenkomt, MSN laat ze allebei niet zien.

Dit heeft een ernstige bijwerking: door op een site te linken naar /index.html in plaats van naar /, zorg je er effectief voor dat de bewuste pagina uit MSN valt. Dat werkt natuurlijk ook met andere opties, aangezien MSN ook sessie variabelen etc. niet herkent. Dus ook example.com/?session=ui3478e zorgt er voor dat example.com/ niet gelist wordt. Het was nog nooit zo makkelijk om je concurrenten uit een zoekmachine te gooien…

Nou zullen de webmasters onder u denken: “dan 301 redirect ik /index.html toch naar /”. Goed bedacht, bonuspunten! Maar helaas, MSN volgt geen 301 redirects, en dus lost dit het probleem niet op.

Laten we hopen dat MSN het probleem snel oplost.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners