088 - 120 34 00

Google rolt Geschikt voor mobiel label uit

Dat Google steeds meer waarde hecht aan ‘mobiel vriendelijke’ websites is geen geheim. Sterker nog, omdat mobiel gebruik het desktop gebruik in 2015 zal overstijgen, tilt Google hier steeds zwaarder aan.

“Heb je ooit op je smartphone op een zoekresultaat in Google geklikt om vervolgens op een pagina terecht te komen waarop de tekst te klein was, de linkjes minuscuul waren en waarbij je opzij moest scrollen om alle inhoud te zien? Dit is wat er meestal gebeurt op een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten”.

Op 18 november plaatsten Ryoichi Imaizumi  en Doantam Phan op het  Official Google Webmaster Central Blog dat het label “Voor mobiel” wordt toegevoegd aan websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten. Op 10 december verschenen op Twitter de eerste berichten: op de eerste Nederlandse websites was het label ‘Voor mobiel’ gesignaleerd. En zo ziet dat er uit:

Google rolt label ‘Mobielvriendelijk’ uit

Criteria voor het ‘Voor mobiel’ label:

Een website komt in aanmerking voor dit label als het volgens de Googlebot voldoet aan de volgende criteria:

  • Geen gebruik van software die niet gebruikelijk is voor mobiele apparaten, zoals Flash
  • Leesbare tekst zonder te zoomen
  • Content past in zijn geheel op het scherm zonder horizontaal te moeten scrollen of zoomen
  • Links staan ver genoeg uit elkaar zodat de juiste link met één vinger aangeklikt kan worden

Is mijn website geschikt ‘Voor mobiel’?

Om zeker te zijn of jouw website voldoet aan bovenstaande criteria, controleer deze dan in Google’s Mobile-Friendly Test.

In het Mobile usability report in Google Webmaster Tools staan de opmerkingen met betrekking tot de mobiele bruikbaarheid van je website. Hier vind je de gesignaleerde problemen in de complete website, aangegeven per pagina.

En dan de zelftest: Google je website op een smartphone en zie of jij het label Voor mobiel al draagt. Nog niet? Dan is er werk aan de winkel!

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners