088 - 120 34 00

Voorkom een penalty: Google Penguin 3.0 update op komst!

In april 2012 lanceerde Google een revolutionaire update: de Penguin update. Door deze Penguin update is Google in staat om onnatuurlijke linkverwijzingen naar websites op te sporen en linkfarmers aan te pakken.

Waarom Penguin?

Google Penguin 3.0 update

De Penguin update is in het leven geroepen om de gebruiker betere resultaten te tonen. Deze update richt zich niet direct op het naar boven brengen van betere resultaten, maar meer op het omlaag halen van websites die op een spam-achtige manier aan hun posities komen.

Webmasters die zich bezig houden met het manipuleren van hun linkprofiel worden getroffen in de posities. Manipulatie of over-optimalisatie: niet organische linkprofielen worden door Penguin aangepakt. Achterliggende gedachte is het kopen van backlinks, of het ruilen hiervan een halt toe te roepen en terug te gaan naar het verdienen van kwaliteitslinks. Het plaatsen van links op linkdirectories, startpagina klonen en het creëren van linkwheels werkt nu niet meer. Backlinks moet je echt verdienen en niet op een duistere wijze manipuleren.

De effecten van Penguin

Al na de eerste Penguin updates kwam het besef dat de vertrouwde aanpak van backlinks verzamelen niet meer werkt. Wat zijn de gevolgen van de Penguin update? Flinke dalingen in de organische zoekmachine resultaten, wat resulteert in een flinke afname van bezoekers. Minder verkeer, minder conversies. Het behoeft geen uitleg dat SEO land na de eerste Penguin in rep en roer was!

Getroffen webmasters mogen aan de slag met het opschonen van hun linkprofiel: de site eigenaren van spammerige backlinks worden verzocht om de links te verwijderen. Wie geen reactie krijgt, doet er verstandig aan deze links te uploaden in de Google Disavow Tool en er zo afstand van te doen.

Penguin maakt geen onderdeel uit van de reguliere Google updates, maar is een op zich zelf staande update. Pas als de update gelanceerd is, worden de effecten en positie verschuivingen duidelijk. De laatste Google Penguin update vond plaats in oktober 2013. We zijn nu bijna een jaar verder en een nieuwe update heeft nog steeds niet plaats gevonden…

Historie van Google Penguin updates

Penguin 1.0 (#1) – April 2012
Penguin 1.1 (#2) – Mei 2012
Penguin 1.2 (#3) – Oktober 2012
Penguin 2.0 (#4) – Mei  2013
Penguin 2.1 (#5) – Oktober  2013
Penguin 3.0 (#6) – September 2014?

Op 12 september maakte John Mueller, Google ‘s Webmaster Trends Analyst in een Google Webmaster hangout bekend dat Penguin will launch in the reasonable future. Hij verwacht dat dit nog in 2014 gaat gebeuren.

Voorkom een Penguin penalty!

Het afgelopen jaar heb je tijd gehad om te werken aan je linkprofiel. Alle schadelijke links heb je laten verwijderen of aangegeven bij de Disavow Tool. Je linkbuild strategie heb je omgegooid: geen ‘link dealtjes’ meer met thin content websites en het budget dat je vrij maakte om links te kopen besteed je nu aan nuttigere zaken.

Om een Penguin penalty te voorkomen is het raadzaam om met een tool als MajesticSEO of Open Site Explorer een uitdraai te maken van je linkprofiel. Ga specifiek op zoek naar links uit deze categorieën:

•    Te veel exact match anchor tekst links
•    Site-wide backlinks (footer links)
•    Backlinks van domeinen met eenzelfde C-class als het doeldomein (startpagina klonen)
•    Betaalde links in het algemeen
•    Advertorials met daarin links die pagerank doorgeven (Native Advertising)
•    Links van ongerelateerde websites
•    Forum & comment spam

In het vorige Penguin artikel gingen we dieper in op een aantal van bovenstaande categorieën.
In de meest gunstige situatie levert de uitdraai een natuurlijk linkprofiel op. Websites linken naar jouw website zonder dat jij er om gevraagd hebt en de gebruikte anchorteksten zijn divers.

Hoe nu verder?

Of de volgende Penguin update inderdaad deze maand uitgerold wordt is niet meer dan een gerucht. Lijstjes met updates worden bijgehouden en vergeleken met het jaar ervoor. Soms komen updates overeen, soms komen er maanden geen updates. Een voorbeeld is de Pagerank update in december 2013, waar menig webmaster naar uitkeek.

“Loopt mijn website gevaar?” Dit is de meest gestelde vraag als de Penguin geruchtenmachine op gang komt. Eigenlijk is dit een retorische vraag, dit weet de webmaster vaak zelf het beste. Heb je je in het verleden laten verleiden tot linkbuilden met bovenstaande tactieken? Dan zal je je linkprofiel nog eens moeten bekijken. Mocht je je na twee jaar nog steeds zorgen maken, dan adviseer ik niet alleen je profiel, maar ook je strategie onder de loep te nemen. Want, voor wie is je website ook alweer? Voor je bezoeker, of voor Google?

Kortom:

Richt je website op de gebruiker. Stop je energie in het schrijven van goede content, niet in SEO trucs om snel hoger in Google te komen. Denk aan de lange termijn, volg de geldende regels en hou je aan de SEO-basis, want die is er niet voor niets!

Benieuwd of jouw linkprofiel Penguin-proof is? Neem vrijblijvend contact op met mij, een van mijn collega’s of reageer op dit artikel.

Update: Op 19 oktober heeft Google de uitrol van Penquin 3.0 aan Search Engine Land bevestigd.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners