088 - 120 34 00

Google ‘link:’ command: Myth busted!

Naar aanleiding van een artikel op SEOmoz waarin ‘Randfish’ verteld over de in zijn ogen niet betrouwbare resultaten van de ‘link:’ commando in Google, ben ik zelf op onderzoek uit gegaan en kan ik niet anders dan te beamen wat hij schreef.

Om te beginnen wilde ik elke mythe die hij opgesomd had eens onder de loep nemen.

Mythe 1: Het Google ‘link:’ commando geeft onbetrouwbare resultaten weer

Om te onderzoeken of dit inderdaad het geval is, heb ik min of meer hetzelfde gedaan als Rand Fishkin: Als eerste heb ik in google.nl de query ‘link:www.onetomarket.nl’ ingevuld met als resultaat het onderstaande plaatje.

Google Link Command Onetomarket.nl

Om na te gaan of deze cijfers betrouwbaar zijn, heb ik hetzelfde gedaan bij de Google Webmaster Tools en ook Yahoo! Site Explorer. In de tabel hieronder zie je het resultaat, waaruit blijkt dat er totaal geen relevantie is in de uitkomsten. De resultaten zitten nog niet bijna bij elkaar in de buurt.
[table id=6 /]

Mythe 2: Google ‘link:’ commando laat alleen belangrijke links zien

En hierbij meteen ook de volgende:

Mythe 3: Google ‘link:’ commando showt de belangrijkste links bovenaan in de resultaten.

Wat helaas niet in plaatjes is te laten zien, is dat wanneer je een aantal links aanklikt, de pagina’s totaal niet op wat voor volgorde dan ook gerangschikt zijn. Op de derde pagina stond een pagina die een page rank heeft van 5, terwijl op de eerste pagina in Google een pagina stond die een page rank heeft van 2. Nu wordt er geen rekening meer gehouden page rank, maar hieruit blijkt wel dat er geen relevantie is in de volgorde van het weergeven van de links.
In dit geval dus ook weer: Myth busted!

Mythe 4: Google ‘link:’ commando laat een representatief aantal links zien

Zoals je eigenlijk al bij mythe 1 hebt kunnen zien, klopt ook deze bewering niet. Wanneer er bij Yahoo! wordt gekeken naar het aantal links, komt er een totaal ander aantal links naar boven. Wanneer we ook de link checker ‘Linkscape‘ van SEOmoz en Majestic-SEO erbij halen, wordt wederom bevestigd dat de resultaten niet op orde zijn. Wederom de vraag: Wie heeft gelijk?
[table id=7 /]

Natuurlijk hebben alle gebruikte tools een totaal andere grootte van hun index, maar zoals in de bovenstaande tabel is te zien kloppen de verhoudingen onderling niet.

Mythe 5 en 6: Google ‘link:’ commando is nauwkeurig en up-to-date

Exacte data hierover zijn uiteraard moeilijk te verkrijgen, maar wanneer links bijgeplaatst worden, zullen Yahoo!, Google Webmaster Tools, Majestic-SEO en Linkscape hier binnen korte tijd op reageren. Het vermoeden bestaat dat de update van de ‘link:’ commando gelijk loopt met die van de Page Rank. Deze updates zijn elke 2 tot 10 maanden (ook niet echt een duidelijke periode) dus het ‘link:’ command0 is alles behalve up-to-date te noemen.

Complete onzin

Volgende keer wanneer iemand beweert dat het ‘link:’ command0 een maatstaf is om het aantal links naar een site te controleren, haal dan dit artikel erbij en vertel hem dat een simpel onderzoek heeft uitgewezen dat het commando slechts natte vinger werk is.

Zoals we kunnen zien vertoont Google niet alle links. Begrijpelijk is dat Google een vele malen grotere link-index heeft dan bijvoorbeeld Majestic-SEO. Majestic-SEO toont aan de andere kant weer veel meer links dan Google. Dat zou dus bevestigen dat Google niet al haar links prijsgeeft. De reden hiervoor is onbekend, maar wat een oorzaak zou kunnen zijn, is om hun eigen algoritme te bewaken.

Moeilijk te zeggen is of Majestic-SEO de meest betrouwbare partij is, maar wat we wel weten is dat zij de meeste links tonen in hun backlinkchecker. Wat het exacte aantal links naar je site is, zal dus erg moeilijk te onderzoeken zijn. Zonder iets te beloven, lijkt het me erg interessant dit eens verder onder de loep te nemen.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners