088 - 120 34 00

11 SEO tips voor beginners

Hier volgen in willekeurige volgorde, 11 tips op technisch gebied die behulpzaam kunnen zijn bij het optimaliseren van een website. Voor nieuwkomers op SEO (Search Engine Optimisation, oftewel zoekmachine optimalisatie) gebied is dit een goede leidraad om mee te beginnen. Wanneer je deze punten zo veel mogelijk in acht neemt, heb je een goede kans dat jouw site beter gaat scoren in zoekmachines als Google.

 1. optimaliseer title en meta description tags
 2. gebruik h1 tags voor koppen
 3. plaatst non html zoals javascript en css informatie in externe bestanden
 4. gebruik correcte, valide html
 5. maak gebruik van een sitemap
 6. implementeer breadcrumbs
 7. vermijd javascript in navigatie
 8. maak gebruik van 301 redirects
 9. voorkom 404 meldingen en optimaliseer de 404 pagina
 10. implementeer een statistieken pakket en analyseer de gegevens
 11. linkbuilding, linkbuilding!

ad 1.
Maak voor elke pagina van je site gebruik van unieke title tags en meta descriptions. Hierover is al veel geschreven geschreven; lees bijvoorbeeld een goed artikel over de meta description en een ander artikel over meta tags volgens het AIDA principe.

ad 2.
Het is belangrijk om je webpagina’s goed te structureren, ook semantisch. Gebruik de H1 tag voor het belangrijkste keyword op die pagina. Leest dit overzichtje over H1 tags, met links naar meer artikelen.

ad 3.
Hou je pagina’s zo schoon mogelijk, plaatst dit soort code in een apart bestand. Luister naar de (Engelstalige) podcast waarom je deze bestanden extern moet plaatsen!

ad 4.
Hoewel dit punt wat discutabel is in de SEO wereld, is het onze mening dat het belangrijk is dat de html aan W3C normen voldoet. Een pagina met veel fouten zal minder gewaardeerd worden door zoekmachines, terwijl anderen zeggen dat het er totaal niet toe doet.

ad 5.
Het grote voordeel van het gebruik van een sitemap is dat hiermee de structuur van een website in kaart kán worden gebracht voor een zoekmachine. Waar moet een goede sitemap aan voldoen, en wat is nu precies het voordeel?

ad 6.
Met behulp van goed geïmplementeerde breadcrumbs kan de interne linkstructuur van een site sterk worden verbeterd. Tevens is het voor de bezoeker een handig hulpmiddel om te weten wat zijn locatie is, als hij vanuit een zoekmachine op die pagina beland is.

ad 7.
Zoekmachines maken gebruik van spiders die tot, nu toe, geen javascript links volgen in hun database. Vermijd daarom dit soort links. Er zijn wel andere manieren om gebruik te maken van dynamische javascript menu’s.

ad 8.
De enig juiste manier om pagina’s te redirecten! Zie voor uitleg en de juiste technieken het artikel over 301 redirects elders op onze site.

ad 9.
Veelal een ondergeschoven kindje op SEO gebied. Lees het uitgebreide artikel over het voorkomen van 404’s en het optimaliseren van je 404 pagina.

ad 10.
Meten is weten. Op de meeste sites is er al wel een of ander statistieken pakket geïmplementeerd. Wat meestal verzuimd wordt is een goede analyse te maken van de gegevens en de pagina’s hierop aan te passen. Maak hier tijd/budget voor beschikbaar. Voor het meten van het succes van je weblog is op Marketingfacts een goed artikel te lezen.

ad 11.
Lest best: alhoewel in eerste instantie niet technisch wil ik toch deze aan de lijst toevoegen omdat het belang ervan zo evident is: het aantal links (en de kwaliteit ervan!) dat naar je site verwijst. Hoewel er wel technisch dingen mogelijk zijn om dit te bevorderen, zoals het hebben van goede URL’s zodat er goed gedeeplinkt kan worden naar je site. Lees meer over linkbuilding en linkbait wat je niet moet doen bij linkbuilding en wat wel. En het goede overzicht van artikelen over linkbait is erg handig.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

  onze partners