088 - 120 34 00

Wolfram Alpha; een nieuwe zoekmachine?

Wetenschapper Stephen Wolfram heeft een nieuwe zoekmachine ontwikkeld die letterlijk vragen beantwoordt. Wolfram, een wiskundige die ook de hooggewaardeerde software Mathematica en de website Wolfram’s Math World ontwikkelde, heeft jaren gewerkt aan Wolfram Alpha. Maar hoe werkt het?

 Gebruikers kunnen de zoekmachine een feitelijke vraag stellen waarop de zoekmachine een exact antwoord geeft. Wolfram Alpha geeft echter geen documenten of websites die mogelijk het antwoord bevatten zoals Google. Ook kan het niet vergeleken worden met Wikipedia dat als grote database gezien kan worden. Je krijgt als gebruiker gewoon puur het antwoord op je vraag. Maar hoe kan dit zul je je afvragen? Welke techniek zit hier achter?

 Wolfram Alpha werkt met een algoritme dat op het web alle data bijeenvoegt en berekenbaar maakt. Het kan vergeleken worden met een kruising tussen een onderzoeksbibliotheek, rekenmachine met grafiekfunctie en een zoekmachine. Het berekent vervolgens concrete antwoorden. Hoe? Het structureert data op het web en zet daar algoritmes bij in. Anders dan Google worden dus geen webpagina’s gesuggereerd die mogelijk relevant zijn.

 De zoekmachine is enkel nog door een aantal uitverkorenen getest. Er wordt verwacht dat Wolfram Alpha later deze maand live gaat. 

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners