088 - 120 34 00

War on talent

Human Capital is niet meer weg te denken als standaard agendapunt in menig boardroom. Zeker nu de economie verder op stoom komt en er sinds jaren weer echt “gestreden” moet worden om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Onetomarket ondersteunt organisaties hiermee door de inzet van het juiste online kanaal op het juiste moment met online recruitment.

Onlangs presenteerde ik een verhaal met praktische tips over werving van nieuwe technici voor de Fast50 bedrijven van 2016, in de Maastoren van Deloite in Rotterdam. Juist deze groep bedrijven strijden hard in de markt om de beste mensen. Fast50 bedrijven zijn innovatief en groeien snel. Ze zoeken in schaarste en willen ook nog eens grote aantallen. Niet alleen technologie kent krapte op de arbeidsmarkt. Wat vroeger alleen geldde voor ITers, is inmiddels ook aan de orde voor docenten, lassers, zorg specialisten, monteurs etc.

wervingsplanning

Verloop laat zich vrijwel nooit plannen. Het komt en gaat in golven. Werving daarentegen kun je wel plannen. Bij kleinere bedrijven tot 20 man zie je meestal een 1 op 1 relatie tussen verloop en wervingsinspanning. Iets grotere bedrijven tot 50 man, werven vaak tegen de planning. Dus als het te druk wordt, gaan ze ineens werven. Boven deze grens moet je werving echt gaan budgetteren en planmatig aanvliegen.

Daar waar vroeger gold ‘bij twijfel niet inhalen’ moet je nu iedere goede kandidaat naar binnen trekken, of je nu direct werk daarvoor hebt of niet. Bij een krappe arbeidsmarkt geldt dat nu ook voor kleine bedrijven. Stel je gaat pas werven als je op korte termijn iemand moet vervangen, dan haal je alleen mensen uit de markt die in een klein tijdsinterval beschikbaar en zoekend zijn. Dit geeft een enorme keuze beperking. Hoe langer de periode van zoeken, des te meer CVs komen voorbij. Het hebben van keuze is de essentie van een goed aanname besluit.

Verloop komt in golven en kan meevallen of tegenvallen, maar het wervingsmomentum vergt continue inspanning. Structurele arbeidsmarkt communicatie kan niet meer zonder online activiteit. Zichtbaarheid op sociale media, en een goede, vindbare www.werkenbij propositie gaan jouw kar trekken in 2017. Niets is zo gaaf als werken met toppers!

Wil je jouw online marketing samen met ons naar een hoger niveau tillen? Laat dan je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!

    onze partners