088 - 120 34 00

Update week 21: ‘Facebook is bezig met eigen telefoon’

Na de tropische temperaturen en het lange Pinksterweekend is het weer tijd voor een update, en wel die van week 21. Was jij te druk met het genieten van de zon en had je daardoor geen tijd om het nieuws op het gebied van social media en online marketing bij te houden? Lees dan hier de update waar je up-to-date wordt gehouden met nieuws over Google en Facebook!

Google neemt Motorola Mobility over

Google CEO Larry Page maakte vorige week bekend dat de overname van Motorola Mobililty een feit is. Het bericht werd bekend gemaakt via het officiële blog van Google. De geruchten met betrekking tot een overname van Motorola door Google zijn nu dan ook bevestigd. De overname diende goedgekeurd te worden door alle instanties, China stemde vorige week als laatste toe.  Een voorwaarde van deze instemming was wel dat Android de komende vijf jaar gratis en open source blijft. Deze voorwaarde is in het leven geroepen om te voorkomen dat Google Motorola voorrang gaat verlenen bij het uitbrengen van nieuwe smartphonefuncties.

Momenteel werken er 19.000 werknemers bij Motorola Mobility. Van deze 19.000 werknemers kregen onlangs 800 medewerkers te horen dat zij niet meer in de plannen voorkwamen van Motorola. Dit heeft echter niets te maken met de overname door Google maar met een eerder aangekondigde herstructurering.

Google heeft altijd aangegeven de patenten van Motorola Mobility, de belangrijkste reden is voor de overname. Telefoonfabrikanten zijn hier echter niet gerust op en verwachten dat Google zich actief bezig gaat houden met het ontwikkelen van eigen telefoons. Hierdoor zal het voor deze telefoonfabrikanten lastiger concurreren worden met Google.

CEO Larry Page meldde in de blog dat Motorola CEO Sanjay Jha zich zal terugtrekken. Zijn opvolger is Dennis Woodside, hij bouwde Google op in het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa en Rusland. Daarnaast was Woodside de afgelopen drie jaar  president van de Amerika-divisie. Het exacte plan dat Google voor ogen heeft met Motorola is nog niet bekend. Woodside is in ieder geval van plan om met de kennis en deskundigheid van Motorola de ‘volgende generatie toestellen’ te introduceren. 

Facebook is bezig met een ‘eigen’ telefoon

Facebook is, volgens het weblog Bits, actief bezig met het ontwikkelen van een eigen telefoon. Om tot een goed resultaat te komen heeft Facebook onder meer Apple technici  in dienst genomen. Enige tijd geleden had Facebook ook al ideeën voor een eigen telefoon, maar tot concrete plannen kwam het destijds niet. Een oorzaak van het destijds afblazen van de plannen kwam door het gebrek aan kennis voor het bouwen van een telefoon binnen het bedrijf. Met het aannemen van voormalige medewerkers van Apple (die onder meer werkten aan de iPhone)  zou dit probleem opgelost moeten zijn.

Intern bij Facebook leeft de angst dat het de komende jaren een minimale rol zal spelen op de mobiele markt, daarom is volgens Facebook nu dan ook het juiste moment om een eigen telefoon te ontwikkelen.  Het webblog Bits meldt verder dat er een mogelijkheid bestaat dat Facebook een bestaand bedrijf overneemt voor het ontwikkelen van de telefoon. De beursgang heeft genoeg geld opgeleverd om een overname te realiseren van een bedrijf als HTC of RIM. HTC heeft al ervaring met Facebook. In het verleden bracht HTC een telefoon uit met een zogenaamde Facebook-knop, echter werd deze destijds uitgegeven onder het merk van HTC zelf. Daar moet nu dus verandering in komen.  

Lancering foto applicatie: Camera
Vorige week maakte Facebook bekend dat het op korte termijn een eigen foto applicatie gaat lanceren. Gebruikers kunnen door middel van deze app alle foto’s van vrienden bekijken. Ook kunnen gebruikers meerdere foto’s tegelijkertijd uploaden en kunnen deze bewerkt worden. Vooralsnog is de app nog niet verkrijgbaar in Nederland, daarnaast werkt de app alleen op het iOS systeem van Apple.

Of de lancering te maken heeft met de overname van de populaire foto applicatie Instagram is nog niet bekend.  De app van Facebook heeft wel kenmerken die verdacht veel lijken op die van Instagram.  De nieuwe app, genaamd Camera, laat overzichtelijk alle foto’s van vrienden zien. Tevens bestaat de mogelijkheid om via de app in één keer meerdere foto’s te delen. Een functie, die Instagram ook biedt, is het bewerken van foto’s. De vraag die nog rest is of de app van Facebook: Camera zal worden geïntegreerd met Instagram. Een datum van de lancering in Nederland is vooralsnog onbekend. Onderstaande afbeeldingen bieden je alvast een voorproefje. 

Dit was de update van deze week, tot volgende week! 

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners