088 - 120 34 00

Update week 19: ‘Facebook gaat concurreren met Google en Yahoo’

Het is weer maandag dus het is weer tijd voor een update. Ben je te druk geweest om iets uit te zoeken voor Moederdag en kon je daardoor niet alles bijhouden? Lees dan hier de update van week 19! Deze keer nieuws over de nieuwe stap van Facebook, sociale-mediastress onder jongeren en de grens van 15 miljard apps van Google. 

Facebook gaat concurreren met Google en Yahoo

In een eerdere update werd al vermeld dat Facebook, door de beursgang, op zoek is naar nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen. Facebook wil vaart hierin maken en gaat mogelijk advertenties op andere websites plaatsen. Google en Yahoo zouden hiermee een concurrent erbij krijgen.

Facebook wijzigde onlangs haar privacybeleid, dit is gebeurd op basis van de feedback die zij ontvingen. In de afgelopen maanden konden gebruikers van Facebook hun mening geven over de voorwaarden. Facebook zegt in een bericht dat het adverteren in de toekomst op andere websites een mogelijkheid is. Wanneer Facebook dit besluit te doen neemt het een voorbeeld aan de zoekmachinegigant Google die met haar Google Display Network de grootste op dit gebied is. Facebooks communicatiedirecteur Barry Schnitt zei tegen Cnet het volgende: ‘’We zien een toekomst waarin we advertenties buiten Facebook plaatsen’’. 

Het nieuwe privacybeleid van Facebook geeft ook meer informatie over hoe Facebook gebruikmaakt van gegevens om advertenties te verkopen op de site. Er wordt onder andere vermeld dat het de informatie van gebruikers niet automatisch deelt met adverteerders. Het delen van informatie van gebruikers met adverteerders gebeurt enkel wanneer een gebruiker ervoor kiest om verbinding te maken met een adverteerder. Pas dan kan er persoonlijke informatie worden verzameld. 

Sociale-mediastress onder jongeren

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar lijden aan een ernstige vorm van ‘sociale-mediastress’. Onderzoekers van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij trokken deze conclusie na een onderzoek onder 500 jongeren. De ‘boosdoeners’ die deze stress veroorzaken zijn met name Facebook, WhatsApp, BlackBerry Messenger (Ping), Twitter, MSN en Hyves. Veel jongeren zijn via hun smartphone constant bereikbaar waardoor via speciale geluiden en pushberichten er steeds wordt gevraagd om te reageren.

Een kwart van de jongeren die meewerkten aan het onderzoek gaven aan zich gestrest te voelen als ze niet alles kunnen bijhouden  op bijvoorbeeld Facebook. Daarnaast gaf nog een kwart van de jongeren aan dat dit ‘enigszins’ het geval is.

Het concentratievermogen heeft ook te leiden onder de sociale-mediastress. Van de ondervraagde jongeren geeft zo’n 86 procent aan altijd een smartphone bij zich te hebben. Facebook wordt het meest gebruikt. Daarna volgt YouTube, de derde plek deelt WhatsApp met BlackBerry Messenger.  Wanneer er  niet direct een ontvangen bericht kan worden bekeken, leidt dit bij zo’n 60 procent van de ondervraagden tot onrust.

De onderzoekers adviseren een betere begeleiding van jongeren en komen met aanbevelingen voor het onderwijs, ouders en jongeren zelf. Daarnaast wordt er een speciale site in het leven geroepen, genaamd ikbenoffline.org. Op deze site worden jongeren aangemoedigd om offline activiteiten te ondernemen en daarover te berichten op deze site. 

Google overschrijdt grens van 15 miljard gedownloade apps

Google zal deze week de grens van 15 miljard gedownloade apps overschrijden. Dat schreef de Britse krant Independent. De grens is mede bereikt door de snelle groei van de verkoop vanuit Google Play. Deze verkoop groeit sneller dan de verkoop via Apple’s App Store, dit meldde de krant op basis van cijfers van Fiksu, een bedrijf dat is gespecialiseerd in marketing op mobiele apparaten.

De cijfers van Fiksu wezen uit dat de verkoop van Apple in maart met 30% daalde van 6,35 miljoen apps per dag naar 4,45 miljoen apps. Apple is qua verkochte apps nog niet uit zicht, Apple verkocht al meer dan 25 miljard apps.

Microsoft speelt al een tijd geen rol meer. Google en Apple hebben 500.000 en 600.000 apps in de aanbieding, terwijl Microsoft 70.000 apps in haar assortiment heeft. 

Dit was hem weer voor deze week, tot volgende week! 

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners