088 - 120 34 00

Social Strategy Talk – Jeff Howe & Crowdsouring

Johannes gaf het al aan in een eerdere post, vorige week was druk voor congres bezoekend Onetomarket.

Zelf was ik aanwezig op SocialStrategyTalk, georganiseerd door ViNT, in samenwerking met Creative Crowds. Het onderwerp van de dag? Crowdsourcing.

SocialStrategyTalk

Nog nooit van gehoord? Geen zorgen, Wikipedia is your friend:

“Crowdsourcing is a neologism for the act of taking a task traditionally performed by an employee or contractor, and outsourcing it to an undefined, generally large group of people, in the form of an open call. For example, the public may be invited to develop a new technology, carry out a design task, refine an algorithm or help capture, systematize or analyze large amounts of data”

Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Dell’s Ideastorm , een community waar mensen hun ideeën voor Dell kunnen plaatsen.

Wat deze bijeenkomst op papier uiterst interessant maakte was het feit dat de bedenker van de term ‘crowdsourcing’, Jeff Howe, hier voor het eerst in Europa zou komen spreken. Een mooie scoop voor de organisatie dus!

Maar voordat het zover was mocht Menno Bouwers, waarnemend directeur bij het Ministerie van Justitie vertellen over het crowdsourcing initiatief van de overheid. Eerlijkheid gebied te zeggen dat deze presentatie helaas niet bracht wat ik ervan had gehoopt.

Waar het op neer komt is dat de overheid bezig is om de burgers meer te betrekken bij het schrijven van wetsvoorstellen. De overheid blijft echter natuurlijk de beslissingen nemen. Tenzij Rita “2.0” Verdonk de peilingen ook tijdens de verkiezingen waar kan maken. Maar dat geheel ter zijde!

Na de pauze nam Jeff Howe het woord. En zelfs de jetlag en het slaapgebrek mochten de pret niet drukken. In een half uur tijd belichte hij de term die hij zelf heeft bedacht aan de hand van erg sterke praktijk voorbeelden toe.

Jeff Howe
Foto: Sander Duivestijn

Eenvoudig gezegd is crowdsourcing het model van open source software dat wordt toegepast buiten het veld van software. De term is afgeleid van ‘outsourcing to the crowd……..=crowdsroucing’

Een belangrijk punt volgens Howe zelf is dat de term crowdsourcing eigenlijk mislijdend is. Het lijkt te duiden op het belang van de groep, terwijl het gaat om de uniekheid van het individu.

Als voorbeelden gaf hij Threadless, een community die werd gestart om een vrienden groep de kans te geven leuke t-shirts te laten creëren, maar wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een bedrijf.

Vervolgens noemde hij Innocentive, een community van bollebozen waar bedrijven terecht kunnen met problemen die hun eigen kopstukken niet op kunnen lossen. Howe laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat er op deze community een positieve correlatie is tussen de succes ratio en de afstand tussen wat het eigenlijke vakgebied van de oplosser is en het vakgebied van het probleem. ‘The answer to your problem is not in the room you are in’.

Door de community een stem te geven krijg je soms antwoorden op vragen waarvan je niet eens wist dat je die moest of kon stellen, iedereen heeft zijn eigen interpretatie van een probleem of vraagstuk.

Zijn presentatie, alhoewel af en toe wat warrig, was inspirerend en erg interessant. Het feit dat hij af en toe zijn blaadjes liet vallen of even niet leek te weten waar hij ook alweer was gebleven kan door sommigen worden gezien als irritant, voor mij maakte dat de presentatie meer persoonlijk. En dus ook krachtiger. Op voorhand had ik een aardig idee wat het begrip in hield, na zijn presentatie was in ieder geval één ding duidelijk geworden – zijn binnenkort uitkomende boek staat bovenaan mijn verlanglijstje!

Lees ook de mening van andere aanwezigen:

Social Strategy Talk : Crowdsourcing
Jeff Howe: Crowdsourcing is all about diversity
Eerste Social Strategy Talk was volgens de crowd “onNederlands goed”
Social Strategy Talk 2008: Interview Jeff Howe
Social Strategy Talk: Crowdsourcing
Crowdsourcing: The cream gets on top

Zie ook de video’s van Paul van Veenendaal:

Jeff Howe’s Answer to Andrew Keen
En de gehele presentatie

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners