Je kunt er niet omheen: Social Media is hot & happening. We verwachten er duidelijk veel van. Een reden voor organisaties om zich hals over kop op het onderwerp te storten. Begin deze maand onderstreepte ook de ex-marketingbaas van Unilever, Simon Clift, nog eens het belang van sociale media voor marketeers en dat daar nog te weinig mee wordt gedaan.
Moet je als organisatie nu wel of niet mee in deze trend? Zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders. Bovendien, zo stelt social media-expert Menno Lanting, worden social media tegelijkertijd onderschat én overschat. Hier volgen enkele uitspraken van experts op dit gebied, die je wellicht in ogenschouw kunt nemen wanneer je overweegt social media in te zetten.
Impact
“Futuroloog Peter Schwartz heeft gezegd dat over het algemeen de impact van technologie op korte termijn wordt overschat en op lange termijn juist onderschat. Dit is ook het geval met social media.” Menno Lanting – Connect!, 2010
Volgens Lanting focussen we ons enerzijds te veel op die páár geslaagde marketingcampagnes, terwijl we anderzijds de daadwerkelijke impact die social media kunnen hebben op de gehele bedrijfsvoering (zoals processen en strategieën) niet inzien. Zo kunnen bijvoorbeeld reizigers tegenwoordig met behulp van reviews moeiteloos reizen boeken buiten reisbureaus om.
Winst, Inspanning & Doelen
“Marketeers zijn terecht gekomen in een cultuur waar innovatie wordt afgestraft, omdat dat ten koste gaat van kortetermijnwinst, iets wat nu als belangrijkste wordt gezien.” Jan Lantink (marketing-expert)– Dagblad De Pers april 2010.
“Er zijn geen quick wins” Menno Lanting – Management & Literatuur maart 2010. En “Als je het ziet als nog een activiteit of communicatiekanaal erbij, dan gaat het zeker extra tijd kosten en zal het waarschijnlijk niet werken” Menno Lanting – Connect!, 2010
“Effectief gebruik van sociale netwerken vraagt om keuzes in wat jij doet en wat jij voor anderen kunt betekenen.” En “Net als iedere andere relatie die je serieus neemt kost ook online netwerken tijd, energie en aandacht. Wil je veel krijgen uit jouw relaties dan moet je er ook veel instoppen.” Erno Hannink – Laat de klant naar jou komen, 2009.
Kort gezegd: social media zullen je hoogst waarschijnlijk geen kortetermijnwinst opleveren, aangezien het veel tijd, moeite en aandacht kost. Stel jezelf de vragen: Wat wil ik ermee bereiken? En wat heb ik anderen te bieden, waarom zou men juist mij moeten volgen? Formuleer vervolgens doelen in de vorm van realistische antwoorden op deze vragen.
Waardering
“Het publiek vindt het belangrijk om te weten wat andere mensen vinden en doen. Sinds Wehkamp waarderingen op de site heeft ingevoerd is hun omzet met vijftien procent gestegen en zijn de retouren met tien procent afgenomen.” Erwin Blom – Handboek Communities, 2009.
Ga dus het gesprek met je klanten aan: je kunt namelijk nog veel van ze leren! Bovendien wordt open communicatie vaak ten zeerste gewaardeerd door klanten.
Betrokkenheid
Philip Sijthoff van Unilever over de Aftershave-lijn promotie via Hyves: “Daar konden mannen hun beste holbewonersbrul naar hun vrienden sturen. Tienduizenden hebben dat gedaan. Het klinkt gek, maar daarbij vergroot je wel de betrokkenheid bij het merk.” Dagblad De Pers, april 2010.
Door consumenten actief deel te laten nemen aan ludieke acties kun je de betrokkenheid vergroten en wellicht zelfs de attitude van consumenten (positief) beïnvloeden.
Externe én interne marketing
Social media beperken zich niet alleen tot externe marketing, ook voor interne marketing lijken social media een krachtige marketingtool. Recent onderzoek geeft drie redenen waarom werkgevers sociale media onder hun werknemers toe zouden moeten staan (Harvard Business Review). “Ten eerste geeft het verlenen van toestemming voor gebruik van social media de werkgever een trendy imago. Ten tweede neemt de productiviteit toe. Ten derde komen sociale media de communicatie en besluitvorming ten goede,” aldus de Harvard Business Review.
Dus wanneer je social media overweegt, is het wellicht interessant dit ook intern in te zetten.
[…] Social media volgens de experts […]
Oef. Bovenstaande is erg eenzijdig en lijkt zich te richten op alleen het relationele effect van social media. Naast auteur en spreker op gebied van social gebruiken wij het al jaren om bijvoorbeeld snelle SEO te bewerkstelligen of om snel een netwerk en nieuwe contacten te verzamelen voor een bepaalde online positionering (bijvoorbeeld via Twitter). Concreet: als je nu een WordPress blog lanceert, deze met enkele artikelen vult gericht op een bepaalde dienst en gebruikmakend van bewuste verwoording en termen, sta je binnen 10 dagen op een erg goede plek in Google met de genoende termen. Dus: welzeker korte termijn effecten. Hiernaast is het buzzeffect van social een net zo korte termijn effect.
Social media kent dus meerdere effecten zowel op korte termijn als lange termijn.
Hoi Patrick,
Het lanceren van een blog, dit vullen met artikelen, heeft natuurlijk niet veel met een Social Media te maken. Dat het om de SERPS te vullen met jouw content effectief is, moge duidelijk zijn.
Enkel verspreiden van jouw boodschap is natuurlijk ook niet zomaar sociaal. Media worden pas sociaal, op het moment dat er sprake is van interactie tussen meerdere mensen.
Om die interactie aan te gaan, heb je meerdere mensen nodig. Social Media gaat om het opbouwen van relaties met die mensen.
Je gaat niet uit het niets zomaar een groep mensen bereiken die ineens bereid zijn naar je te luisteren. Ook niet via Twitter, Facebook, Hyves, LinkedIn of andere online/offline media.
Sociale Media bestaan uit echte mensen, en relaties daarmee opbouwen kost (net als in het echte leven) tijd. Daarbij gaat het ook om de kwaliteit van die relaties. Iemand die ik gisteren heb ontmoet, nauwelijks de achtergrond van ken, ga ik niet zomaar aanbevelen voor wat dan ook. Ken ik iemand langer, en is er sprake van een vertrouwensband, dan is de kans groot dat ik iemand aanbeveel.
Heb je veel goede relaties kan je natuurlijk wel in een extreem korte tijd heel veel realiseren. Dat is dan weer de kracht van social media: Stel een vraag op Twitter en je hebt in no-time antwoord.
Wat wellicht interessant is voor jou om te lezen is het Handboek Communities van Erwin Blom. Binnen Nederland toch wel 1 van de autoriteiten op dit gebied.