088 - 120 34 00

SEO en Latent Semantic Optimization

Latent Semantic Optimization is het in kaart brengen van gemeenschappelijk gerelateerde keywords van een doelgroep aan de hand van een vooraf bekend onderwerp en de daarop op volgende (SEO) content optimalisatie.

Mijn inziens gaat LSO in de toekomst een erg belangrijke rol spelen in het SEO vakgebied. Aan de hand van LSO kan op een makkelijkere manier natuurlijke relevantie bepaald worden, maar voor ons SEO’s belangrijker: geoptimaliseerde content worden geschreven. De grote zoekmachines doen aan Latent Semantic Indexation, aan de hand van wat al bekend is binnen de zoekindex kunnen zij voor een onderwerp bepalen wat hieraan gerelateerd is. Immers zullen alle websites die over “voetbal” gaan ook andere onderwerpen dan alleen het spelletjes behandelen. Aan de hand hiervan kan al direct gezegd worden dan ook andere onderwerpen voor “voetbal” direct relevant zijn: voetbal nieuws, voetbal spelletjes, voetbal spelregels. Een website die alle onderwerpen behandelt (let wel op: kan!) kan veel relevanter zijn dan een site die alleen de online voetbal spelletjes aanbiedt.
Kort weg doet Google dus aan Latent Semantic Analysis, het analyseren van data (de geïndexeerde websites) om tot relevante termen te komen om zo relevantie rond een keyword te kunnen bepalen.

Google toont relevante onderwerpen vaak onder aan de SERP, men refereert hier vaak naar als “related searches”. Wat Google aan de buitenwereld laat zien zijn linkjes naar andere zoekresultaten die volgens hem ook relevant zijn. Dit beperkt zich nu nog tot een klein aantal onderwerpen met daarbij een kleine selectie van extra toevoegingen. Sinds enige maanden toont google.com ook relevante zoektermen boven aan de pagina, zoals hieronder te zien is (extreem voorbeeld).

google_related_searches1

Google Related Searches

Doelgroep: het bepalen van een Common Neurolinguistic Map

Om aan Latent Semantic Optimization (LSO) te doen hebben we een aantal punten die we duidelijk moeten hebben, de doelgroep:

 • Locatie
 • Leeftijd
 • Cultuur
 • Moment waarin geleefd wordt

Met deze punten kunnen we aan de hand van een top onderwerp gaan bepalen wat voor deze Human Semantic Environment (HSE) belangrijke overeenkomsten zijn. Deze overeenkomsten zijn altijd keywords die voor deze doelgroep direct gerelateerd zijn aan ons onderwerp. Deze groep overeenkomstige keywords verkregen door een doelgroep een bepaald woord voor te leggen noemen we Common Neurolinguistic Map (CNM). Een lijst keywords verkregen door een enkel persoon een woord voor te leggen noemen we een Neurolinguistic Map.

De doelgroep

Om goede CNM te kunnen maken is het van belang om de doelgroep goed te specificeren. Het bepalen van een doelgroep is hier van essentieel belang en ook makkelijk uit te leggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Wanneer we iemand uit Nederland en Duitsland, met dezelfde leeftijd en levend in het heden, het woord “voetbal” voorleggen komt daar de volgende lijst uit (voorbeelden komen uit Google.nl en Google.de en dienen slechts als voorbeeld).

Nederland:

 1. Voetbalfilmpjes
 2. Voetbal geschiedenis
 3. Live voetbal
 4. Voetbal spelregels
 5. Voetbal nieuws
 6. Wat is voetbal

Duitsland:

 1. Voetbal Manager
 2. Voetbal talent
 3. Voetbal wereldranglijst
 4. Voetbal forum
 5. Voetbal t-shirts
 6. Live voetbal

Grappig hierbij is om te zien dat Duitsland met presteren bezig is (manager, wereldranglijst, talent) en Nederland het een spelletje vind, zich nog afvraagt wat voetbal is en nog met een enkele overwinning uit de geschiedenis bezig is. 😉

Er zijn echter ook overeenkomsten, beide landen zijn geïnteresseerd in Live voetbal.

De CNM die voor beide lande gemaakt kan worden is zoals hierboven te zien erg verschillend.

Genereren Common Neurolinguistic Map

Bovenstaande Nederlandse CNM kunnen we zelf ook maken en daar zit gelijk ook de koppeling naar SEO. Doordat we directe relevantie kunnen bepalen die rondom ons keyword zit en niet alleen relevant willen (en kunnen) zijn op enkel ons keyword kunnen we site-breed relevantie opbouwen.

Samenstellen van een Common Neurolinguistic Map: personen om een mening vragen

Als voorbeeld houden we weer het keyword voetbal aan, de doelgroep zijn Nederlanders in 2009 van 10 to 90 jaar oud. We vragen hen hun top 5 te geven als ze aan voetbal denken, de punten achter de naam geeft de waarde aan:

Jan (19 jaar, Amsterdam)
 1. Ajax (5)
 2. Stadion (4)
 3. Bal (3)
 4. landskampioen (2)
 5. Oranje (1)
Gerald (35 jaar, Maastricht)
 1. WK (5)
 2. Studio Sport (4)
 3. Oranje (3)
 4. Stadion (2)
 5. Feest (1)
Susan (59 jaar, Middelburg)
 1. Hooligans (5)
 2. Stadion (4)
 3. Studio Sport (3)
 4. Oranje (2)
 5. Geweld (1)

Voor deze doelgroep kunnen we de volgende CNM maken:

 1. Stadion = (4+2+2)/3 = 2,66
 2. Studio sport = (4+3)/3 = 2,33
 3. Oranje = (1+3+2)/3 = 2

Voor deze berekening tellen we de score van de door meerdere personen genoemde woorden bij elkaar op, deze delen we weer door het aantal personen dat we ondervraagd hebben.

Voor deze doelgroep is het meest relevant (common) aan het keyword voetbal: stadion, Studio sporten Oranje.

Natuurlijk zal voor een gedegen analyse de doelgroep veel groter en exacter moeten zijn. Vooral op het internet is de doelgroep vaak verspreid over een land, of nog breder: wereldwijd. Er kan dan gekeken worden of de doelgroep andere overeenkomsten hebben dan de locatie.

Toepassing binnen SEO

Voor een website kan een CNM gemaakt worden door op het keyword te zoeken en te kijken wat de onderwerpen zijn die de top 10 websites behandelen. Filter hier de standaard gebruikte woorden uit en je hebt een een Neurolinguistic Map. Zet deze af tegen wat de rest van de websites aan Neurolinguistic Map hebben en je kan een CNM maken.

Helaas is het maken van (in dit geval) een Common Keyword Map niet direct en alleen te doen door gebruik te maken van een zoekmachine als Google. Google bepaalt de waarde van een website namelijk niet alleen aan de intern gebruikte woorden, maar ook door externe links die omschrijvende teksten bevatten. Om een goed en exact beeld te krijgen zou je deze inkomende links en de website’s daarachter ook moeten filteren, tevens zijn niet alle inkomende links direct relevant aan het onderwerp waar de link naar toe wijst.

Naast het focuskeyword is het dus ook belangrijk om rondom dat woord ook relevant te zijn om zo de relevantie rondom het hoofdkeyword te vergroten.
Goede, zelf geschreven en unieke teksten over het focus keyword blijven hierbij essentieel. Dit zal altijd de basis blijven, LSO blijft hierbij een ondersteunend middel dat je doel bereiken (hoog ranken) makkelijker kan maken.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

  onze partners