088 - 120 34 00

Search Engine Reputation Management (SERM) en Brand Protection

Search Engine Reputation Management heeft op ons blog de laatste weken al een aantal keren de revue gepasseerd. Onlangs hadden we hier weer heel concreet mee te maken bij een van onze accounts uit de reisbranche. Een van hun klanten is bezig met een ware lastercampagne na een vakantie die op een specifiek punt niet naar tevredenheid was.

Deze persoon ging zelfs zo ver dat hij hiervoor een Adwords campagne opgezet heeft, om zijn kritiek te uiten. Aangezien wij de merknaam van de klant hadden beschermd binnen Google was het voor hem niet mogelijk om te adverteren op deze merknaam. Zijn advertenties doken echter wel op bij variaties op deze merknaam (bijvoorbeeld bij one to market ipv. onetomarket). Het ging welliswaar om slechts weinig vertoningen, maar er kwamen naar aanleiding hiervan wel meerdere reacties binnen.

Nadat we contact op hebben genomen met Google hebben zij in eerste instantie de advertenties verwijderd vanwege de laster in de adtekst. Het woord “oplichter” werd niet getolereerd. Vervolgens werden deze teksten aangepast waarna zij alsnog vertoond werden op misspellings van de betreffende merknaam.

Na aandringen en de nodige research blijkt Google toch ook variaties van beschermde merken te beschermen, wanneer deze variatie duidelijk een bedoelde verbastering van dit merk is.

Helaas ben je er dan nog niet. Gister doken de advertenties plotseling weer op bij gebruik van zowel de merknaam als variaties daarop. Na contact met Google werden deze alsnog opnieuw verwijderd. Hun systeem laat echter nog regelmatig ongeoorloofde advertenties toe. Daarom hebben wij al sinds jaar en dag de gewoonte om regelmatig te controleren of wij wel echt de enige zijn die adverteren op de beschermde merken.

Conclusie:
1. Bescherm je merknaam;
2. Bescherm ook variaties op deze merknaam;
3. Zie erop toe dat deze bescherming gehandhaafd wordt.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners