088 - 120 34 00

OranjeTrends: de eindbalans

Eindbalans OranjeTrends

Tot treurnis van voetbalminnend Nederland zijn onze jongens van Oranje roemloos ten onder gegaan in de poule des doods  op het EK2012. De harde cijfers zijn dat er uit drie wedstrijden geen één punt is behaald, daarmee kan dit eindtoernooi als het slechtste eindtoernooi ooit worden bestempeld van het Nederlands Elftal. Een mooi moment om de focus te verplaatsen naar zaken die wel positief zijn  verlopen, zoals OranjeTrends.

Geschiedenis & functie

OranjeTrends is een initiatief vanuit Onetomarket en is gelanceerd ten tijde van het, voor Oranje succesvol verlopen, WK2010 in Zuid-Afrika. De website www.OranjeTrends.nl werd in het leven geroepen om de tweets over de spelers van Oranje in kaart te brengen. Door middel van overzichten en grafieken kan de bezoeker in één oogopslag zien hoe de wedstrijd is verlopen en wie de hoofdrolspelers waren tijdens de wedstrijd. Ook kan er op deze manier inzicht worden verkregen in de beleving van miljoenen Oranjefans.

Wie was tijdens en rondom de wedstrijden van Oranje de meest besproken Oranjespeler op Twitter?

Robin van Persie vs. Dirk Kuyt
De strijd tussen de meest besproken Oranjespeler op Twitter ging lange tijd tussen de aanvallers Dirk Kuyt en Robin van Persie. De tweets betreffende Dirk Kuyt beleefde een piek rondom zijn transfer naar de Turkse topclub Fenerbahce. Door deze piek drong de spits uit Katwijk plots de Top 5 meest besproken Oranjespelers op Twitter binnen en stond hij fier bovenaan. Deze piek door de transfer van de spits in één keer 240.000 achter zijn naam bijgeschreven kon worden. Tijdens het verdere verloop van het toernooi is de spits niet meer uit deze Top 5 verdwenen.

Bij Arsenal-speler Robin van Persie was het een ander verhaal. De grote hoeveelheid tweets over van Persie had in tegenstelling tot Kuyt verschillende oorzaken, namelijk

Nationale discussie rondom de spitspositie:
De spits was onderdeel van een nationale discussie omtrent de spitspositie van het Nederlands Elftal.  Alle voetbalanalytici, ex-(top)voetballers, oud-bondscoaches en journalisten hadden er een mening over. Deze mening werd breed uitgemeten in de dagbladen, tv-programma’s en voetbalwebsites. Uiteindelijk koos de bondscoach voor van Persie in de spits.

Tijdens de wedstrijd:
Van Persie kreeg dus het vertrouwen in de punt van de aanval tijdens de eerste wedstrijd tegen Denemarken. De spits kende, op zijn zachts gezegd, een ongelukkig EK. Waar de spits afgelopen seizoen nog was uitgeroepen tot de beste speler van de Engelse Premier League en topscoorder was, kwam de aanvaller op het EK tot slechts één doelpunt.  Tegen Denemarken, Duitsland en Portugal kreeg de Rotterdammer verschillende opgelegde kansen, maar wist hij één keer het net te vinden. Het missen van deze kansen leverde een piek van 25.000 tweets rondom van Persie op.

Wie was de meest besproken Oranjespeler op Twitter tijdens en rondom de wedstrijden op het EK?

Ondanks dat de spits op het veld niet zijn beste wedstrijden speelde, heeft de nummer negen van Oranje de strijd op Twitter met vlag en wimpel gewonnen. De spits brak verschillende records op Twitter met zijn pieken. De magische grens van 1.000.000 tweets werd overschreden en daarmee is hij de meest besproken Oranjespeler op Twitter rondom en tijdens de afgelopen wedstrijden.

Vergelijking meest besproken Oranjespeler WK2010
Het WK2010 was voor Oranje een stuk succesvoller dan het EK2010. Desondanks maken we een vergelijking tussen de meest besproken Oranjespeler op Twitter tijdens het WK2010 en EK2012. Twee jaar geleden haalde Oranje de finale en greep het in de verlenging naast de wereldbeker. Arjen Robben speelde in deze wedstrijd een prominente rol met het missen van dé kans op de 1-0. Mede daardoor was Robben tijdens het WK2010 met 200.000 de meest besproken Oranjespeler op Twitter. Met het behalen van de finale speelde Oranje in totaal zeven wedstrijden. Door het desastreus verlopen EK kwam Oranje dit EK niet verder dan drie wedstrijden. Ondanks het verschil in wedstrijden is Robin van Persie met 1.200.000 tweets met afstand de meest besproken Oranjespeler op Twitter. Een verschil van 1.000.000 tweets!

 

Meest besproken wedstrijd op Twitter

Te zien is dat rondom en tijdens de altijd beladen wedstrijd tegen aartsrivaal Duitsland is het meest getwitterd:

Wedstrijd Totaal aantal tweets tijdens wedstrijd
Nederland – Duitsland 875.000 tweets
Nederland – Portugal 457.000 tweets
Nederland – Denemarken 439.000 tweets

Conclusie

Er kan gesteld worden dat de groei van Twitter in de afgelopen twee jaar bijgedragen heeft aan het aantal tweets op OranjeTrends. Meer mensen maken gebruik van Twitter waardoor vanzelfsprekend het aantal tweets verhoogd. Het verschil in het aantal tweets over de meest besproken Oranjespeler bedraagt maar liefst 1.000.000. Ook kan gesteld worden dat je niet de beste speler van het Nederlands Elftal hoeft te zijn om de meest besproken Oranjespeler te worden op Twitter. Aanvaller Robin van Persie heeft namelijk nou niet bepaald zijn beste wedstrijden op het EK gespeeld maar is wel de meest besproken Oranjespeler op Twitter.

Wil je jouw online marketing samen met ons naar een hoger niveau tillen? Laat dan je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!

    onze partners