Op donderdag 8 oktober vond de Nationale vakdag multichannel DM plaats in Rotterdam. Hierbij werden verschillende presentaties gegeven, waaronder een presentatie over het inzetten van landingspagina’s. Deze werd gegeven door Rob Steenbrink, docent IDMK en directeur van Maxlead. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten uit deze presentatie.
Wat is een landingspagina
Een landingspagina (LP) is een pagina waarop een bezoeker komt na het klikken op een advertentie, email of banner. Deze landingspagina moet aansluiten op de boodschap die in de advertentie, banner of email wordt gecommuniceerd. De bezoeker wordt direct naar de goede informatie doorgestuurd, zodat hij zelf niet verder hoeft te zoeken.
AIDA model toepassen op landingspagina’s
Het AIDA model wordt veel gebruikt binnen de marketing. Aan de hand van dit model zal de werking van een goede landingspagina worden omschreven.
Attention
De aandacht wordt door de advertentietekst getrokken en de landingspagina zal moeten bevestigen dat de bezoeker op de goede plek zit. De informatie die zijn aandacht heeft getrokken zal terug moeten komen op de LP.
Interest
Speel in op de interesse van de bezoeker.
Desire
Geef aan hoe een bezoeker kan krijgen wat hij wil, zorg ook hierbij dat de boodschap in de advertentie en de LP op elkaar aansluiten.
Action
Zet de bezoeker aan tot actie.
LP’s basics:
- In een paar seconden wordt bepaald of een bezoeker verder gaat lezen of de pagina verlaat, hierbij wordt de linkerkant van de pagina het meest bekeken.
- Er is een kleine kans dat de bezoeker naar beneden scrollt bij het bepalen of hij de pagina gaat lezen of gaat verlaten.
- De tekst wordt niet gedetailleerd gelezen, maar oppervlakkig gescand.
- Bezoekers vinden het fijn foto’s te zien van mensen.
5 stappen voor het maken van een goede landingspagina
1. Bepaal het doel – wat moeten bezoekers doen op de pagina.
2. Waar zal de pagina binnen de website te zien zijn, geef deze een eenvoudige URL mee.
3. Bepaal welke vragen je boodschap zal oproepen bij de bezoeker en geef hier pro-actief antwoord op op de pagina.
4. Bepaal de lay-out.
5. Schrijf pakkende en zinvolle teksten.
6. Test de landingspagina en ben flexibel deze tijdens het testen aan te passen.
Tips:
- Zorg dat je boodschap uit de advertentie terug komt op de LP, zodat de bezoeker bevestiging krijgt dat hij zich op de goede pagina bevindt.
- Zorg voor een duidelijke structuur op de LP door middel van kopjes, tussenkopjes en korte zinnen.
- De plaats linksboven van een website wordt als eerst bekeken. Zorg dat hier de juiste informatie staat, zoals bijv. een aantrekkelijke foto met een actiegerichte tekst. Om deze reden is het beter top navigatie te gebruiken en de navigatie niet aan de linkerkant te zetten.
- Zorg dat je actie button duidelijk in beeld staat, opvallend is en verwerk deze op meerdere pagina’s. Niet alle mensen zijn in hetzelfde zoek-stadium toe aan het uitvoeren van een actie, dus zorg dat deze op meerdere plekken zichtbaar is.
- Zorg voor vertrouwen op de website, door bijvoorbeeld het plaatsen van referenties, adres en telefoonnummer.
- Zorg dat er antwoord wordt gegeven op mogelijke vragen die een boodschap kan oproepen bij de klant.
- Zorg ervoor als de bezoeker een formulier moet invullen, deze duidelijk is en niet te lang. Besteed hier aandacht aan, want een goed of slecht invulformulier kan aanzienlijk bijdragen aan je conversie ratio.
LP’s testen
Het testen van goede LP’s is een zeer belangrijk proces. Je kan zelf het idee hebben een zeer goede pagina te hebben ontworpen, dat wil nog niet zeggen dat deze ook goed werkt bij de bezoekers. Zorg ervoor dat je genoeg data vergaart om duidelijke uitspraken te kunnen doen en weer verder te kunnen testen. Het flexibel aan kunnen passen van de LP’s zal bijdragen aan het testproces, dat uiteindelijk bijdraagt aan een goede landingspagina.
Het AIDA model is zeker een goed uitgangspunt, maar het is ook enigszins achterhaald.
Stel: een consument is via diverse media geïnformeerd over een product.
Ik zoom voor het gemak alleen even in op zoekmachinemarketing. Als we kijken naar de zoektermen, zien we waarschijnlijk een mix van generieke en specifieke zoektermen, waarbij specifieke zoektermen vaker worden gebruikt naar mate de keuze wordt gemaakt.
Na oriëntatie online, en wellicht ook offline, heeft de consument een keuze gemaakt. De kans is groot dat hij of zij het merk naar keuze intypt in een zoekmachine om vervolgens te converteren.
Maar is de advertentie daar afgestemd op deze fase/dit doel van de consument?
Waarschijnlijk niet. Veel bedrijven zetten namelijk de merknaam in de fase van ‘Attention’ of ‘Interest’ in, wat natuurlijk ook niet onlogisch is.
Uitdaging is uiteraard om te achterhalen wat de intentie van de bezoeker is en hem of haar daarbij de juiste content voor te schotelen.
En in het complexe mediagebruik van mensen is dat lang niet zo makkelijk als het volgen van het AIDA model.