Een van de factoren die van invloed is op populariteit is de factor tijd, aldus Chris Anderson’s ‘the long tail’. Nieuwe produkten verkopen beter dan oude; een proces wat steeds sneller gaat. Dit geldt niet alleen voor retail maar overal op het web en in de media. Dit is een opvallende discrepantie met hoe Google’s zoekresultaten tot stand komen.
De linkpopulariteit en de historie van een site zijn bepalend voor het behalen van goede zoekresultaten. Doordat zoveel waarde wordt gehecht aan inkomende links hebben oudere sites een voorsprong op nieuwe waar de markt in feite omgekeerd werkt. Is Google daarmee wel optimaal voor het faciliteren van informatie over nieuwe ontwikkelingen en produkten of speelt het steeds meer de rol van tijdmachine waartegen ze ook zelf de strijd aan moeten gaan?
Nee ik denk het niet… Technorati’s methode is wat dat betreft beter: de links die je de afgelopen 6 maanden hebt gekregen bepalen je authority.
Het lijkt me duidelijk dat de reden waarom Google dit doet, niet toevallig is: daar zit een bewuste keuze achter. Juist OMDAT het web zo vluchtig is, proberen zij criteria te vinden aan de hand waarvan zij de kwaliteit van een site kunnen aflezen. Leeftijd is dan een logische keuze…
Echter als je kijkt naar de reden waarom veel oude website toch blijven ranken.
Veel sites zijn echt verloren cryptes die al jaren niet meer zijn ge-update, de update informatie hiervan meenemen in de waardebepaling van een link zou een goede stap voorwaarts zijn.
Met het huidige systeem zou men nog steeds een autoriteit zijn als je zegt dat de aarde een pannenkoek is…
Ja en nee 🙂 Ja, want veel oude sites bevatten inderdaad verouderde info, nee, want het feit dat een site veel geupdate wordt, hoeft niet persé te betekenen dat dat met goede kwaliteit is. Op dezelfde wijze kan dat namelijk ook omgedraaid worden: iets wat echt van kwaliteit is, hoeft niet voortdurend aangepast te worden :p
uhm we zijn hier op het internet, weetje nog waar alles snel gaat en dingen veranderen. Als dingen hier niet meer veranderen zijn ze out of date.
Snap ik, maar dat was ook mijn punt niet 🙂