088 - 120 34 00

Gratis webshop op Facebook

Het is moeilijk te geloven dat Facebook een CEO heeft van slechts 26 jaar, wanneer je kijkt naar de fantastische resultaten die het bedrijf boekt. Begin 2010 verschenen er al berichten waarin werd vermeld dat Facebook gedurende een week de meeste bezoekers trok in Amerika (nrc.nl). Sinds 2007 was die plek voorbehouden aan Google. Dat het bedrijf zulke successen behaalt, maakt het interessant voor online marketeers. Er zijn al een groot aantal bedrijven die een Facebook fanpagina hebben aangemaakt en de interactie aangaan met klanten. Echter, slechts enkele gebruiken het medium om hun producten direct te verkopen, dat wil zeggen zonder dat gebruikers de Facebook pagina verlaten. Facebook gebruikers willen niet op een product klikken en gelinkt worden naar een webshop. Ze willen op de Facebookpagina blijven! De oplossing zou dus zijn om een webshop op Facebook te zetten, maar is dat mogelijk?

Mogelijkheden Facebook webshop

Voor het opzetten van een webshop op Facebook zijn er 2 verschillende mogelijkheden die ik tegen ben gekomen.

  1. Een complete webwinkel op facebook. Bijvoorbeeld die van Pamperswebstore.
  2. Een tab op je facebookpagina waarop je producten kan aanbieden. Zie voorbeeld hieronder.

Shop tab

Zoals je in het voobeeld al gezien hebt, is een shoptab een onderdeel van je Facebookfanpagina. Dit geeft je de ruimte om ook andere content aan te bieden, zoals foto’s, filmpjes, etc. Er zijn verschillende applicaties op Facebook waarmee je zo’n tab aan je Facebookpagina kunt toevoegen. Payvment, Shoptab, Vendorshop en Vendio Stores bieden allen zo’n applicatie. Payvment is de meest gebruikte en is gratis. Het enige wat je nodig hebt is een Facebookfanpagina en een Paypal account. Hieronder volgt een filmpje van Payvment over hoe het te installeren is.

Volledig geïntegreerde webshop.

Er zijn bij mijn weten geen applicatie voor handen om gratis een volledig geïntegreerde webshop op Facebook te krijgen zoals in het voorbeeld van Pampers. In dat voorbeeld zie je een webshop die gemaakt is door Amazonewebstore.
Zij bieden je de mogelijkheid om een eigen ‘testwebshop’ voor 30 dagen op te zetten. Hierin heb je de mogelijkheid om te kiezen uit drie verschillende opties.

Er zijn echter ook andere mogelijkheden. Zo is er een bedrijf uit Hongarije die een volledig geïntegreerde webshop gemaakt heeft en mobiele telefoons verkoopt. De tijd dat er bedrijven zijn die op maat gemaakte volledig geïntegreerde webshops aan gaan bieden zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

Conclusie

Wanneer je geen geld wilt uitgeven, kan je de applicatie van Payvment aan je fanpagina toevoegen. Houd er wel rekening mee dat jouw klanten dan een Paypal account moeten hebben om te kunnen betalen, wat lang niet iedereen in Nederland heeft.
Ik ben er van overtuigd dat ‘social shoppen’ op Facebook over 10 jaar de normaalste zaak van de wereld is, maar is de wereld er nu al klaar voor… Sterker nog, is Nederland er al klaar voor?

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners