088 - 120 34 00

Google Think 2011 & Google Voice Search

Op donderdag 4 november werd voor het eerst in Nederland het evenement Google Think georganiseerd voor online professionals. Dit evenement vond plaats in de Westergasfabriek te Amsterdam. Tijdens dit evenement kwamen diverse internationale sprekers aan het woord om hun visie en praktische oplossingen op het gebied van online marketing te delen. Onetomarket was aanwezig op dit evenement. In dit artikel worden enkele belangrijke punten van deze dag kort samengevat.

Cloud Computing

Dan Cobley van Google gaf tijdens een keynote sessie een interessante presentatie over de toekomst van het internet en de impact daarvan op het bedrijfsleven en de maatschappij. Tijdens zijn presentatie werd duidelijk gemaakt dat het belang van digital advertising steeds groter wordt. Naar verwachting zal binnen de komende 5 tot 7 jaar meer budget worden gespendeerd aan digital advertising dan aan non-digital advertising.

Een belangrijk onderdeel van zijn presentatie bevatte het onderwerp ‘Cloud Computing’. Door middel van ‘Cloud Computing’ wordt het mogelijk gemaakt om op ieder gewenst moment, vanaf iedere gewenste locatie gebruik te maken van applicaties die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. Enkele bekende voorbeelden van Cloud Computing zijn G-mail, PayPal en Amazon S3. De gebruiker hoeft niet te betalen voor de aanschaf van hardware en software maar alleen voor het afnemen van de diensten.Door de inzet van nieuwe technologieën groeien de mogelijkheden om informatie op eenvoudige wijze snel en gemakkelijk te delen. Zo kunnen tegenwoordig hele webpagina’s worden vertaald en kunnen trefwoorden worden vertaald door middel van stemgebruik. Ook de stijging van het aantal gebruikers van mobiel internet zorgt voor een sterke groei van applicaties.

Tijdens de diverse presentaties die werden gegeven op dit evenement, werd duidelijk gemaakt dat de invloed van mobiel internet gebruik in snel tempo zal stijgen en zeker niet onderschat mag worden. Zo verwacht Google dat binnen 5 jaar het aantal gebruikers van mobiel internet hoger zal zijn dan het aantal gebruikers van internet via desktop en laptop computers.

Social Media

Natuurlijk kon ook het thema ‘social media’ niet ontbreken op dit evenement.  Zo vertelde Michiel Buitelaar van Sanoma Uitgevers dat zij een duidelijk stijging waarnemen van het aantal bezoekers dat afkomstig is van sociale netwerken zoals Hyves en Facebook. Door middel van deze sociale netwerken, komt men steeds meer te weten over haar klanten. Zo blijkt dat bezoekers die afkomstig zijn van Hyves geïnteresseerd zijn in andere content dan bezoekers die afkomstig zijn van Facebook. Doordat er steeds meer informatie online wordt gedeeld, wordt het in de toekomst gemakkelijker om in te spelen op de behoeften van de consument. Hierdoor zal de rol van social media binnen online advertising groter worden.

Google Voice Search

Tijdens het Google Think 2011 evenement werd eveneens een nieuwe applicatie van Google gelanceerd: Google Voice Search. Met deze nieuwe applicatie kunnen gebruikers van smartphones met Android-software en iPhones hun zoekopdrachten inspreken in plaats van intypen. Om Google Voice Search mogelijk te maken heeft Google 500 Nederlandstalige sprekers uit diverse regio’s in Nederland ingeschakeld om 500 zoekopdrachten in te spreken. Op deze manier kan het geavanceerde systeem vrijwel alle accenten in Nederland herkennen.

In de Verenigde Staten wordt al enige tijd gebruik gemaakt van deze nieuwe applicatie. Inmiddels wordt 25% van de zoekopdrachten, afkomstig van het besturingssysteem Android, via Google Voice Search gedaan, aldus Hugo Barra tijdens Google Think 2011.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners