088 - 120 34 00

Europe – the search landscape

Search Engine Strategies 2007, dag 1. Voordat komende dagen ingegaan wordt op specifieke SEM-trends is het eerst van belang om te constateren waar we op SEM gebied in Europa nu eigenlijk staan anno 2007. Zoekmachines nemen een steeds groter marktaandeel in beslag van de tijd die mensen online doorbrengen. Overall gelden search engines steeds meer als point-of-entry, dus het startpunt vanwaar mensen online gaan. Daardoor maken navigational queries een groot deel uit van termen waarop gezocht wordt. Dan wat data…

Google is met kop en staart leading met het grootste marktaandeel ( 69%). De dominantie van Google is in Europa vele malen groter dan in de USA, aangezien Yahoo daar een veel groter marktaandeel heeft. Dat wil echter niet zeggen dat alle ogen alleen op Google gefocussed moeten zijn. Opvallend is namelijk dat veel bezoekers bij het zoeken gebruikmaken van meerdere search engines. Het is dus niet per definitie uitsluitend een keuze voor 1 enkele zoekmachine. Binnen Europa varieert het percentage dat per land gebruik maakt van 1 zoekmachine tussen 29-42%, 2 zoekmachines 25-29% en 3 zoekmachines 15-18%. Het percentage zoekers die meerdere search engines gebruiken is dus aanzienlijk.

Een andere belangrijke conclusie die verschillende partijen trekken is dat Europa niet gezien kan worden als 1 markt. Om effectieve campagnes op te zetten binnen Europa is dus de 1e vereiste dat je je verdiept in de afzonderlijke markten, zowel per land als industrie, wat echter niet betekent dat je campagnes niet centraal op kunt zetten. Search gegevens verschillen sterk per land en zelfs per stad of regio. Om bijvoorbeeld in te zoomen op de UK: Marktaandeel voor Google in de UK is 78% maar Yahoo stijgt snel met 12% per jaar, tegen een stijging van 6% bij Google. MSN is in de UK tot dusver de grote verliezer al is het afwachten wat de invloed zal zijn op integratie met Vista. Een pikant detail is dat in de UK het marktaandeel van search engines van percentage bezoekers in oktober 2006 voor het eerst gestegen is boven de adult sites.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners