088 - 120 34 00

De grote belofte van mobiel internet: komt de droom dan eindelijk uit?!

Internet op de mobiele telefoon belooft ons bergen goud. Al enkele jaren lang. Maar wanneer komt nu de daadwerkelijke doorbraak? Dit artikel behandelt enkele voortekenen en redenen waarom we zo veel van mobiel internet kunnen verwachten.

eBay

Inmiddels kunnen we er niet meer omheen. Mobiel internet is in aantocht. Hoewel het nog niet zo hard loopt als voorspeld werd, zijn de eerste voortekenen gunstig. Zo liet eBay weten dat er maandelijks 51 miljoen dollar wordt verhandeld met de iPhone. Het gaat hier slechts in 50% van de gevallen om geveilde producten. De andere 50% van de verkochte producten zijn tegen een vaste prijs van de hand gedaan. Dit geeft aan dat mobiel internet niet uitsluitend voor veilingen is weggelegd, maar tevens voor normale online verkoop.

Mobiel internet in Nederland

In Nederland groeit mobiel internet gestaag. Het afgelopen half jaar is mobiel internetgebruik met 61% gestegen: van 1,5 miljoen naar bijna 2,5 miljoen gebruikers. De intensieve gebruikers onder hen laten momenteel het web links liggen ten gunste van mobiele applicaties (Emerce). Dit geeft aan dat niet alleen het aantal mobiele internetgebruikers toeneemt. Ook in de frequentie en duur van mobiel internet lijkt een stijgende lijn te zitten. Dit is deels te wijten aan technologische ontwikkelingen, waardoor de nieuwste mobiele toestellen (in tegenstelling tot hun voorgangers) ‘internetgebruiksvriendelijk’ zijn.

Niet voor niets heeft Michiel Buitelaar, baas van uitgeverij Samona, zijn nationale én Nederlandse tarieven voor mobiel internet per direct naar boven bijgesteld. Dit deed hij na het bijwonen van de Web 2.0 Summit in Amerika. “Mobiel wordt niet zo groot als ik dacht, maar nog veel groter”, aldus Buitelaar.

Potentie van Mobiel internet

Er bestaan dus verschillende aanwijzingen dat mobiel internet binnenkort haar doorbraak gaat maken. Maar waarom heeft deze dienst nu zoveel potentie?

  • Ten eerste is mobiel internet niet locatiegebonden. Je kunt overal het internet op, wat betekent dat je altijd je mail kunt lezen, je op de hoogte kunt blijven van de laatste ontwikkelingen (op bijvoorbeeld telegraaf.nl, nu.nl) en te alle tijden persoonlijke instellingen (denk aan Hyves of abonnementen) kunt wijzigen. Dit is ideaal als je aan het wachten bent, of bijvoorbeeld in de trein zit.
  • Ten tweede zorgt mobiel internet voor efficiëntie en gemak. Als je bijvoorbeeld in Arnhem bent kun je via ‘local search’ een broodje van een plaatselijke broodjeszaak laten bezorgen. Mobiel internet leent zich ook goed voor thuisbezorgdiensten, of het nu gaat om een pizza, Chinees een catalogus of kleding.
  • Ten derde is mobiel internet informatief op het juiste moment. Zo kun je in het buitenland woorden vertalen, of in de winkel prijzen vergelijken. Of, zoals KPN reeds zo doeltreffend in haar reclames heeft weergegeven, kun je in restaurants recensies lezen of de betekenis van bepaalde ingrediënten of gerechten achterhalen.
  • Ten vierde is mobiel internet leuk! Je speelt online games, checkt het de nieuwste muziekclips op Youtube of bekijkt de meest recente filmrecensies. Slimme adverteerders maken hier gebruik van door direct na de mediavertoning relevante cd’s, dvd’s, concert- of bioscoopkaartjes aan te bieden.
  • Tot slot kun je met mobiel internet makkelijk voordelige en/of exclusieve aankopen doen. Zo is bij eBay bijvoorbeeld een zeldzame Lamborghini voor $750.000 via de iPhone verkocht. Mobiel internet maakt het juiste bod op het juiste tijdstip mogelijk, bij gebrek aan een pc.

Onderzoek uw mogelijkheden

Met het bovenstaande in het achterhoofd wordt bedrijven en adverteerders aangeraden de ontwikkelingen voor mobiel internet in de gaten te houden en de kansen hierin te onderzoeken. Als mobiel internet inderdaad in 2010 doorbreekt dan kunt u hier uw voordeel mee doen! Benieuwd naar de mogelijkheden die Onetomarket op het gebied van mobiel internet te bieden heeft? Neem dan contact met ons op: 026 – 352 18 70.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners