Eén veel gehoord verlangen van adverteerders is het geautomatiseerd aanmaken (en up-to-date houden) van Google Adwords advertenties. Prijzen, voorraden en beschikbaarheid van producten zijn dan ook onderwerpen die constant aan verandering onderhevig zijn. Om deze volledig handmatig aan te passen binnen het adwords systeem kost bij grote datasets veel tijd en is omslachtig. Dit kan echter sneller en kan via Adstomarket, een door Onetomarket ontwikkelde geautomatiseerde XML/CSV tool die alle prijzen, voorraden en producten up to date houdt binnen adwords. Zo wordt nooit meer geadverteerd voor producten die niet meer verkoopbaar zijn en worden direct de laatste tarieven in de advertenties vertoond.
Met name het automatisch aanmaken van productadvertenties staat bij adverteerders erg hoog op het verlanglijstje, zoals bijvoorbeeld; vliegtickets, boeken en dvd’s..
Enkele grote voordelen van het automatisch aanmaken en up-to-date houden van Google AdWords advertenties;
- Een grote tijdsbesparing op het invoeren van de advertenties
- Automatisch up-to-date houden van nieuwe producten
- Automatisch up-to-date houden van (tijdelijk) niet leverbare producten
- Voorbeeld; wanneer een vliegticket, boek of dvd uitverkocht is kan binnen enkele uren de advertentie van het desbetreffende vliegticket, boek of dvd uitgeschakeld worden.
- Spelfouten zijn uitgesloten (mits de brongegevens goed ingevoerd zijn uiteraard)
- Flinke besparing op de personeelskosten aangezien de advertenties automatisch aangemaakt worden.
Van XML naar Advertenties
Om advertenties automatisch aan te maken en up-to-date te houden is het essentieel om productgegevens van de klant op een geautomatiseerde wijze te verkrijgen.
Een erg geschikte methode om deze data te verkrijgen is door gebruik te maken van zogenaamde XML-feeds. Hierin is de data op een gestructureerde wijze opgeslagen, wat het aanmaken van advertenties vereenvoudigd. Deze feeds kunnen wekelijks, dagelijks en zelfs meerdere keren per dag opgehaald worden, waarna de advertenties automatisch geupdate worden.
Advertentie sjabloon
Om advertenties automatisch aan te maken is het nodig om eenmalig aan te geven hoe de advertentie eruit moet komen zien (advertentie sjabloon) en waar de productgegevens in de advertentie moeten komen staan.
Hieronder volgt een klein voorbeeld van een advertentie sjabloon.
De gegevens tussen [ en ] corresponderen met de gegevens in de XML-feed, deze worden dus vervangen met het daadwerkelijke product, omschrijving en prijs.
Voorbeeld van de uiteindelijke advertentie van een product:
Voor ieder product in de XML-feed zal een advertentie aangemaakt worden. Het is ook mogelijk om voor één product meerdere advertentievariaties aan te maken.
Advertenties verzenden naar Google AdWords via de Google AdWords API
Om de advertenties in Google AdWords te plaatsen maken wij gebruik van de Google AdWords API. Het plaatsen van de advertenties in AdWords gebeurt geheel automatisch, als adverteerder heeft u hier geen omkijken naar. De enige eis die wij stellen is dat op de betreffende website een XML-feed beschikbaar is waar wij de gegevens van uw producten kunnen uitlezen, zodat het mogelijk wordt om advertenties hiervoor te genereren.
Mocht u meer informatie willen over deze service dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Onetomarket.
Grappig. Spelfouten zijn uitgesloten.. toch zie ik een foutje in de advertentie.. (“slecht €750,- euro”) Of is dat gewoon inhaken op de actualiteit? 🙂
Automagisch is deze fout inmiddels hersteld 😉
hmmm, hoe zit het dan met het optimaliseren en verhogen van CTR? Het creatief bedenken van mogelijke teksten en split testen? Dat gaat mijns inziens dan verloren als je alles automatisch maakt.
Hoe hoger CTR, hoe minder je eigenlijk betaalt voor advertentie en hoe hoger je komt op lijst voor dezelfde prijs. Staat dit dus kostenverlaging in de weg?
We kunnen testen met meerdere teksttemplates. Uiteindelijk kan het beste teksttemplate blijvend ingezet worden. Het is met name interessant voor grote productdatabases. Op een kleinschaliger niveau kan het lonen om het handmatig te doen en zo specifiek te testen met advertentieteksten. Naast de CTR draait het uiteindelijk om het conversiepercentage van de tekst.
Het staat de kostenbesparing dan ook niet in de weg, maar maakt het juist beter mogelijk doordat mogelijk niet voorradige producten direct worden gepauzeerd en correcte prijzen worden gecommuniceerd waardoor consumenten niet voor verrassingen komen te staan.
Een combinatie van automatisch campagnes updaten op basis van voorraad/beschikbaarheid, (vanaf-)prijs en het handmatig monitoren, beheren en optimaliseren lijkt mij het meest logische… Desalniettemin een must-have voor online marketing agentschappen. 🙂