088 - 120 34 00

3 strategische bewegingen van Google

Real time search, Page Speed, SearchWiki – allemaal bewegingen in het zoekmachinemarketing landschap van de laatste tijd. Genoeg bomen om het bos over het hoofd te zien. In dit artikel willen we echter een stapje achteruit doen en het grotere geheel overzien. Wat zeggen al deze ontwikkelingen ons? En wat is er in grote lijnen gaande? We analyseren de trends van de laatste maanden en komen tot 3 stellingen:

  1. Google verslaat vergelijkingssites
  2. SEO wordt weer marketing
  3. SEO wordt steeds meer social

Google verslaat vergelijkingssites

Websites als Kelkoo.nl, Kieskeurig en Vergelijk.nl vragen hoge vergoedingen voor kliks naar websites van hun adverteerders. Dit is terecht, omdat verkeer vanuit vergelijkingssites in de regel goed converteert. Consumenten hebben inmiddels al een weloverwogen keus voor een product gemaakt en pas daarna betaal je voor de klik. Google weet dit uiteraard ook. Ook weet Google dat haar marktaandeel bijna maximaal is en dat de grootste groei van internetgebruik waarschijnlijk al achter de rug is. Wat doe je in zo’n situatie als je toch je omzet jaar op jaar met dubbele cijfers wil laten groeien?

Juist. Je bedenkt nieuwe businessmodellen. Google verdient momenteel zeer veel geld aan Adwords. Een groot deel van de Adwords kliks gaan naar vergelijkingssites die vervolgens meer aan de klik verdienen dan deze heeft gekost. Aangezien Google in staat is om alle data die vergelijkingssites hebben ook zelf te verzamelen, is het dan ook geen vreemde gedachte als Google zelf ook producten gaat vergelijken.

De infrastructuur hiervoor is allang klaar en dan doel ik niet op het ‘oude’ Google Products uit 2007. Via Google Squared (nog in betafase, plaatje hierboven) is het al mogelijk op een nieuwe manier door allerlei producten of andere informatie te zoeken. Als gebruiker kun je eigenschappen toevoegen, waarna Google via semantische taalwetenschappen deze informatie van de webpagina’s afhaalt. Waar vergelijkingssites alle data via XML feeds moeten verkrijgen, is Google in staat deze data zelf op te bouwen.

Een ander gerelateerd product van Google is AdWords Comparison Ads (plaatje hierboven). Via Comparison Ads kunnen consumenten door middel van allerlei filteropties de meest relevante advertenties vinden. Pas na de selectie vraagt een consument een offerte aan of klikt hij op de advertentie. Uiteraard zijn deze leads meer gekwalificeerd en kan Google er dus ook meer geld voor vragen.

Waarom heb je nog vergelijkingssites nodig als je Google bent?

SEO wordt weer marketing

In het algemeen is te zeggen dat veel pioniers van SEO technische nerds waren. Dit vertaalde zich dan ook in het gebruik van technieken als cloaking of Page hijacking. Nu inmiddels technische trucjes niet of nauwelijks meer werken en veel CMS-systemen technisch in orde zijn, is er meer nodig om hoog te ranken. Elke dag komen er zelfs in kleine niche markten spelers bij die hun on-site optimalisatie op orde hebben en in het algemeen de waarde van links kennen.

Wat maakt dan het verschil in de rankings? Steeds vaker wordt het verschil gemaakt door branding. Vanuit het verlangen om meer betrouwbare websites bovenaan Google te hebben werd in 2009 concreet zichtbaar dat de trust (de mate waarin de site te vertrouwen is) van een website steeds belangrijker werd in de rankings. Daarnaast zullen grote merken eerder links van journalisten krijgen die vanwege redactionele redenen moeten linken naar “een boekensite” of “een tweedehands autosite”. Veel van deze effecten beschreef oud-collega Roy ook al in zijn post over de eenvoud van zoekmachine optimalisatie.

Het belang van algemene marketing in het werk van een SEO consultant neemt dan ook hard toe. Het gaat steeds meer om het positioneren van je merk, wat bijvoorbeeld prima te doen is via het creëren van nuttige video’s omtrent jouw product. Ook is het aantal puur online retailers dat offline reclame gebruikt naar mijn gevoel de laatste jaren zeer fors toegenomen.

SEO wordt steeds meer social

Met Google Social Search worden berichten door vrienden of andere bekenden uit je netwerk geplaatst in de Google resultaten. Aangezien wij mensen uit ons eigen netwerk waarschijnlijk bovengemiddeld vertrouwen, is dit in mijn ogen een waardevolle toevoeging. De nieuwe dienst Google Buzz maakt Social Search natuurlijk veel toegankelijker.

Uiteraard heeft dit veel weg van een vergaande vorm van personalized search. Een vorm van personalized search die in Nederland enkele maanden actief is geweest, is de SearchWiki. Binnen de SearchWiki kon je bepaalde zoekresultaten via een klein pijltje naar boven duwen in de resultaatpagina’s. Ook kon je resultaten volledig verwijderen of een nieuw resultaat toevoegen. Op deze manier kon je de resultaatpagina’s van zoektermen die je vaak uitvoerde volledig personaliseren. Hoewel Google hard ontkende de hiermee verkregen voorkeuren te gebruiken, waren er weinig mensen die dat geloofden. Dat SearchWiki nu vervangen is door slechts een ster waarmee je bepaalde resultaten kan bookmarken is dan ook opvallend.

Een andere beweging waarmee Google gebruik wil maken van bestaande social media als Twitter is Real Time Search (zie video hierboven). Met Real Time Search krijg je in één oogopslag te zien wat er nu verteld wordt over jouw zoekopdracht op social media. Dit is uiteraard zeer relevant voor actuele gebeurtenissen. Aangezien journalisten bij grote nieuwsberichten vaak later schrijven dan burgers twitteren, is dit een logische en waardevolle toevoeging.

Al deze bewegingen bij elkaar maken duidelijk dat Google aan het flirten is met enerzijds het gebruik van jouw data en anderzijds data van je vrienden en compleet onbekenden. Ook is duidelijk dat nog niet helemaal zeker is hoe e.e.a. gaat lopen, omdat de meeste social elementen van Google nog in betaversie zijn. Hoe dit alles zich precies in de toekomst zal ontwikkelen is niet te voorspellen maar dat search steeds meer social zal worden staat vast.

Conclusie

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar het is wel mogelijk om trends van nu door te trekken naar later. Bovenstaande bewegingen zie ik nu gaande en ik verwacht dat deze zich zullen doorzetten. Google gaat steeds meer sociale elementen gebruiken waardoor zoekmachinemarketing steeds meer marketing wordt. En hoewel Beslist.nl vandaag een slimme samenwerking aanging met Kieskeurig zal dit niet genoeg zijn om op lange termijn Google te weerstaan.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners