088 - 120 34 00

13 web analytics tools voor Google Chrome en Firefox

Tools. Hulpmiddelen die het dagelijkse werk efficiënter maken en helpen een bepaald doel sneller te bereiken. Bij een breed begrip als web analytics komt veel kijken, en met de opkomst van browsers zoals Google Chrome en Firefox zijn er nu dan ook tools gratis te downloaden voor elke webanalist of online marketeer.

Web analytics is het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van internetdata met als doel het begrijpen van de bezoekers en het optimaliseren van de website.

Voor elk van de ‘fasen’ van web analytics is er wel een tool te vinden, waardoor handwerk geautomatiseerd of simpeler wordt. Je beantwoordt vragen als ‘Meet Google Analytics nu alle bestellingen van klanten?’ of ‘Bevat deze pagina een Google Analytics tracking code?’. De meest populaire extensies voor Chrome en Firefox zijn hieronder verzameld op alfabetische volgorde. Soms ben je niet eens afhankelijk van een browser en is de extensie beschikbaar voor zowel Google Chrome als Mozilla Firefox.

8 web analytics extensies voor Chrome

Google Chrome heeft een groot aantal extensies direct beschikbaar via de Chrome web store. Je brengt zoveel tijd door met je browser, dat je van alle mogelijke hulpmiddelen gebruik moet maken.

Analytics helper toont een icon wanneer GoogleAnalytics wordt gevonden op de pagina. Ook vertelt het welke UA codes er zijn gebruikt en welk versie van GoogleAnalytics het is. Analytics helper is daarom handig als je weinig verstand hebt van broncodes of weinig zin hebt de pagina te doorzoeken.

Chrome Sniffer werkt vergelijkbaar als Analytics helper. Wanneer bij het laden van de pagina webapplicaties of een JavaScript bibliotheek zoals WordPress, Joomla, jQuery, Google analytics of Social media plugins wordt gevonden komt dit naar voren in de adresbalk.

Google Analytics debugger geeft details over de Google Analytics metingen die worden gedaan op een pagina. Alle details van Google Analytics worden uitgelezen en getoond. Een praktisch hulpmiddel indien je wilt testen of de Google Analytics codes op de pagina goed werken. Denk aan de standaard meetcode, custom variables en e-commerce codes.

Goal Copy & paste zorgt dat tijdrovend klussen zoals het kopiëren van doelen, doeltrechters en filters naar andere profielen in de helft van de tijd is gedaan. Eerst ga je naar het doeloverzicht en kopieert het naar een overzicht dat het voor je onthoud. Het is alleen zichtbaar in de adresbalk als je ingelogd bent in Google Analytics.

Firebug lite is eerder verschenen in Firefox en is daarom iets minder ver ontwikkeld in Google Chrome. Een nuttige extensie waarmee je de inhoud van een pagina kunt inspecteren. Je ziet niet alleen hoe de pagina is opgebouwd, maar ook welke CSS is gebruikt voor de opmaak.

Resolutions test doet wat al op vele andere manieren mogelijk is, namelijk het snel tonen van de browser in een andere resolutie. Dit is te gebruiken bij het ontwikkelen of restylen van een website aan de hand van de meest gebruikte resolutie van gebruikers. Dan krijg je een goed beeld over hoe je website er bijvoorbeeld in 1024×768 eruit ziet. Hou wel rekening met gebruikers die meerdere toolbars geïnstalleerd hebben en nog minder zien op het scherm.

Scrape similar maakt het eenvoudig data te exporteren naar Excel van een webpagina. Stel je hebt een tabel gevonden op een webpagina en je wilt de data graag bewaren of gebruiken. Dan kun je een deel van de tabel selecteren en met Scrape similar automatisch ook de rest van de tabel netjes in kolommen en rijen zetten voor verder gebruik.

Webdeveloper is een aanvulling op de functionaliteiten van Firebug. Met de Web Developer knop omlijn, converteer, verberg, toon, valideer en doe je nog veel meer automatisch met de elementen op de pagina. Wil je weten of er een iframe op de pagina staan, vul je graag snel een formulier in met testgegevens of wil je alle uitgaande links op een pagina zien, dan is Web Developer de tool die je nodig hebt.

5 web analytics add-ons voor Firefox

Ook zijn er voor de gebruikers van Firefox, add-ons waarmee je sneller taken kunt uitvoeren en uitgebreide mogelijkheden beschikbaar worden die je niet snel ergens anders kunt vinden. Velen zijn ook vergelijkbaar met die van Google Chrome.

GA? lijkt op Analytics helper, maar geeft alleen een melding wanneer een versie van de Google Analytics tracking code beschikbaar is. Het geeft geen informatie over welke UA-code wordt gebruikt of welke Google Analytics versie het is.

Goal copy for Firefox doet hetzelfde als Goal copy & paste voor Google Chrome. Het werkt echter op een andere manier met bladwijzers waarmee je per doel- of filterpagina kunt kopiëren en plakken. De bladwijzers nemen veel ruimte in het scherm en is minder bruikbaar dan copy & paste voor Chrome.

Firebug doet hetzelfde als Firebug lite en nog veel meer. Naast het inspecteren van de broncode kan het ook voorzien worden van de pagespeed extensie. Dit geeft adviezen voor de geïnspecteerde pagina op het gebied van snelheid.

HTTPfox is een praktisch hulpmiddel voor de technische webanalist en is goed in het uitlezen van de GoogleAnalytics .gif. In de .gif van Google Analytics staat de informatie dat naar Google Analytics wordt verzonden zoals de bezoekersinformatie, browserinformatie en informatie over de pagina. Ook het andere HTTP verkeer van browser naar server kun je uitlezen.

Web Developer doet hetzelfde als Web Developer voor Chrome. Het is echter ook bereikbaar met een toolbar of het menu van de browser.

Gebruik je ook Web analytics tools?

Heb je zelf nog meer leuke plugins, extensies of uitbreidingen die helpen bij het uitvoeren van het werk van een webanalist? Deel het met de anderen.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners