088 - 120 34 00

Hyves Maakt Zich op voor de Concurrentie

Via Emerce las ik zojuist dat Hyves haar API vorige week heeft gelanceerd. Ze waren er al een tijdje mee bezig, maar software developers kunnen nu eindelijk aan de slag met het Hyves platform.

Hyves image

Wat is een API

Allereerst is het wel handig om even toe te lichten wat nou precies een API is. API staat voor Application Programming Interface.

Wikipedia heeft de volgende definitie:

is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API’s de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere API’s

Een API definieert de toegang tot de functionaliteit die er achter schuil gaat. De buitenwereld kent geen details van de functionaliteit of implementatie, maar weet dankzij de API wel hoe deze kan worden aangesproken.

Allemaal leuk en aardig, maar wat betekend het nou precies. Het komt er op neer dat programmeurs zelf applicaties kunnen schrijven die runnen op het Hyves netwerk. Facebook deed hetzelfde enkele maanden geleden en ondanks dat het netwerk nu wordt overspoelt met een hoop troep, is het toch een succes gebleken. Het stelt de gebruiker in de gelegenheid om zijn of haar profiel verder te personaliseren.

Geld verdienen is Verboden

Één van de regels die Hyves de programmeurs oplegt is dat zij geen applicaties mogen bouwen om er geld aan te verdienen. Als een programmeur dit toch van plan is dient hij expliciet toestemming te verkrijgen van de leiding van Hyves.

Aan de éne kant een goede regel, omdat op Facebook nu te zien is dat veel applicaties erg spammerig en puur gericht op commercie zijn. Nu zullen er vooral integraties ontstaan met andere diensten, zoals bijvoorbeeld foto upload dienst Flickr en Google Maps.

Echter, enkele uiterst populairse applicaties die momenteel op Facebook gebruikt kunnen worden zijn gemaakt met een winstoogmerk en bieden toch veel waarde voor de gebruiker, zoals bijvoorbeel Ilike en Superwall.

Waarom?

Vorig jaar starte Google het Open Social initiatief. Dit initiatief is gestart om orde proberen te schapen in de huidige ‘social media’ chaos. Door diensten te openen voor programmeurs wordt het makkelijker om centrale plekken op het web te creeren waar gebruikers meerdere profielen tegelijkertijd kunnen aanspreken. Hyves sloot zich hier al eerder bij aan, evenals onder andere LinkedIn, Plaxo, Myspace en Bebo, en ze hebben nu dus ook een eigen API.

Eerder deze maand werd bekend dat MySpace nu ook in Nederland een actieve rol zal gaan spelen en ook Facebook is bezig met buitenlandse expansie (eerder meldde wij al geruchten dat Facebook dit jaar naar Nederland zou komen). Momenteel heeft Facebook ruim 170,000 leden in Nederland, Myspace rond het half miljoen. Dit is nog ver verwijdert van de 5 miljoen leden op het oppermachtige Hyves, maar beide sites hebben de (financiele) middelen om een bedreiging te vormen.

Door een eigen API te lanceren verstevigd Hyves haar positie, met name ten opzichte van Facebook. Het komende jaar zal erg spannend worden voor Hyves dat, ondanks de enorme voorsprong, zich de borst nat mag gaan maken.

Update: Last.fm maakt bekend dat het aantal gebruikers explosief is gestegen na het openstellen van hun platform voor programmeurs

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners