088 - 120 34 00

Een Hyves voor ouderen, gaat dat werken?

Deze week laat Vijftigplusser.nl weten dat hun website is vernieuwd en nu een heus social netwerk met de naam Vriendennet omvat voor, u raadt het al, ouderen vanaf 50 jaar (alhoewel de minimum leeftijd stiekem op 45 jaar ligt). Inmiddels heeft de site 15.000 actieve leden en dat is nog maar het begin aldus de oprichter. De sectie met persoonlijke profielen lijkt een mix tussen het Amerikaanse Eons.com en het oerhollandse Hyves.nl, maar heeft dit initiatief eigenlijk wel een kans van slagen?

Potentie en behoefte

In Nederland wonen zo’n 5,3 miljoen personen van 50 jaar en ouder, waarvan meer dan 60 procent toegang heeft tot het internet. Dat zijn dus 3 miljoen potentiële gebruikers. De doelgroep 35 tot 55 jaar is volgens officiële onderzoeken (o.a. van Ernst & Young) de snelst groeiende online doelgroep. En die doelgroep is dus nu aan het “sociaal netwerken” geslagen. Mooi voorbeeld is de Vijftigplussers-Hyve met bijna 850 leden.

Maar in hoeverre voorziet de vernieuwde website van Vijftigplusser.nl en haar vrienden-netwerkmogelijkheden nu echt in een behoefte binnen deze grote doelgroep? Ik heb de proef op de som genomen en een aantal senioren in mijn omgeving gevraagd ernaar te kijken. Hun unanieme reactie was: interessant! Alle begin is moeilijk en vrienden vinden in een klein bestand is natuurlijk veel lastiger dan in een groot netwerk, dan schiet je vaak van bekende naar bekende. Een optie om je Outlook-adresboek te koppelen aan de netwerkfunctie van Vijftigplusser.nl heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar als dat eenmaal mogelijk is, dan kan het hard gaan.

Gelikt

En ik moet zelf ook toegeven: Vijftigplusser.nl ziet er gelikt uit en mag gebruiksvriendelijk worden genoemd. Het laden van pagina’s duurt af en toe wat lang, maar dat euvel hebben we ook meegemaakt bij Hyves (gelukkig gaat het daar steeds beter).

Het forum is echt groot. Elk denkbaar relevant onderwerp voor senioren heeft wel een eigen rubriek met vragen en nog meer antwoorden. Het forum van Vijftigplusser.nl lijkt op het eerste gezicht groter (uitgebreider) dan het forum van Seniorweb.nl, de andere grote portal voor senioren en inmiddels ook voorzien van een nieuwe lay-out. Verder hangen er onder Vijftigplusser.nl al bijna 1.000 weblogs met ruim 13.000 artikelen. En ook aan eigen en gedeelde fotoboeken, een verjaardagskalender, vriendenoverzichten, clubs, agenda’s, een eigen berichtenservice en veel persoonlijke artikelen is gedacht.

Aanbieding

Ook spelletjes spelen of handige software downloaden behoort tot de mogelijkheden. En tussen alle onderdelen door is er ook nog ruimte voor advertentiemogelijkheden. Behalve skyscrapers, rectangles en tekstlinks, kunnen er ook sponsorartikelen geplaatst worden. Ook kunnen 25.000 nieuwsbrieven voorzien worden van uw uiting. De tarieven zijn best acceptabel te noemen.

Maar om het helemaal aantrekkelijk te maken heeft Onetomarket een interessante aanbieding: tot eind 2007 geeft Vijftigplusser.nl aan de relaties van Onetomarket een eenmalige korting van 20% op haar tarieven, geldig voor advertenties die tot 31 januari 2008 lopen.

Nieuwsgierig?

Ook eens een kijkje nemen zonder meteen een profiel aan te maken? Maak dan gebruik van de gebruikersnaam “vrolijk” en het wachtwoord “tester”. Veel plezier (ook al ben je nog geen 50).

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners