088 - 120 34 00

Betalingsmodel voor Google Travel Onebox?

Om de zoveel maanden brengt Google iets nieuws uit binnen haar SERP’s. Deze nieuwigheidjes heten een OneBox. Denk hierbij aan resultaten uit Google Image Search in de normale resultaten, nieuwsresultaten, video’s of aandelenkoersen. Sinds enige tijd is er op de .com versie van Google de Travel Onebox. Deze is bijvoorbeeld te vinden als je zoekt op flight Amsterdam London. Het resultaat staat hieronder:

Googel OneBox

Het meest opvallende is dat voor welke vlucht we ook selecteren, er altijd dezelfde resellers komen te staan en ook nog eens in dezelfde volgorde. De vraag is hoe deze resellers geselecteerd zijn. Dit is niet gedaan op basis van de scores in de SERP’s. Sterker nog, we kwamen een vlucht tegen waarvoor Hotwire helemaal geen tickets aanbood.

Affiliate program
Daarnaast staat er bij CheapTickets in de URL van de landingspagina GoogleFlightRedirect en bij Ortiz ref=GoogleFlightsLink. Dit alles doet vermoeden dat we hier te maken hebben met gesponsorde resultaten. Helaas vermeldt Google dit niet, zoals ze wel bij de Adwords advertenties doen waar ‘Gesponsorde Koppelingen’ boven staat.

Opvallend is overigens dat klikken op de titel altijd betekent dat je naar Expedia gaat, terwijl deze als tweede genoemd is. Juist bij de andere Oneboxen betekent klikken op de titel dat je meer resultaten van hetzelfde ziet. Dit zou dus verwarrend kunnen werken voor een bezoeker, omdat de bezoeker zou kunnen verwachten dat er op de vervolgpagina meer vluchten Amsterdam-Londen zouden kunnen staan.

Conversies van de Flight Onebox
Daarnaast is het de vraag hoe deze box converteert. Dat er forse marges en veel verkeer op vluchten zitten zal duidelijk zijn. De vraag is echter of de bezoeker met de Flight Onebox genoeg informatie vindt om een vlucht te boeken via de Onebox. De bezoeker kan uiteraard wel de vertrek- en aankomstdatum invullen, maar vervolgens zal de bezoeker op de pagina van de klant nog het aantal personen, de klasse e.d. informatie moeten invoeren. De kans is groot dat deze box nog redelijk veel clicks oplevert, maar het conversie percentage zal laag zijn.

Jouw vraag voor een speeddate van 15 minuten met het team

    onze partners