Het gratis softwarepakket Google Analytics stelt de gebruiker in staat allerlei statistieken van de bijbehorende website(s) te meten en analyseren. Een potentiële valkuil voor nieuwe(re) gebruikers van het programma is het limiet aan websites dat je aan het Google Analytics account kunt toevoegen.
Je mag van Google maximaal 25 verschillende Analytics accounts toevoegen aan één Google Account. Het Google Account moet aangemaakt worden om Analytics te gebruiken en om in te loggen. Dit kan een Gmail account zijn of een Google Account aangemaakt met een huidige e-mail adres binnen de organisatie. Binnen Analytics kun je vervolgens weer accounts aanmaken (hier verderop meer over)
Dit limiet van 25 accounts binnen Google Analytics kan onverwachte frustraties opleveren als je bijvoorbeeld werkt met een groot aantal aparte websites.
Hoe dan ook, op een grijze, regenachtige maandagochtend kom je er dan opeens achter dat je je nieuwste website niet meer toe kunt voegen aan je Google Analytics account omdat je de limiet hebt bereikt. Tijd voor nog een bakje koffie!
Hoe kun je dit nu strategisch aanpakken?
In bedrijfscontext is het vaak verstandig om een apart Google Account aan te maken voor het Analytics beheer in plaats van (of naast) het gebruiken van een persoonlijk e-mail adres, vooral als er meerdere personen zijn die gebruik maken van Google Analytics die dezelfde sites willen bekijken of juist als je de toegang per website selectief wilt beheren. Dit Google account dient dan als “master” adres of een zogenaamd “paraplu account” voor alle websites die je toevoegt, en kan op verschillende manieren worden toegepast. Dit lichten we even toe:
Een best practice is om één google account aan te maken met een niet-gebonden e-mail adres. Dit kan bijvoorbeeld zijn google@uwbedrijfsnaam.nl of uwbedrijfsnaam@gmail.com. Met dit e-mail adres voegt u dan bij het aanmelden voor google analytics één website toe. Bijv. www.onetomarket.nl .
Voor alle overige sites die wij met deze account willen beheren gebruiken we een apart e-mail adres en google account. We maken bijvoorbeeld een google account aan met het e-mail adres spanje@onetomarket.nl welke zich vervolgens aanmeldt voor Google Analytics. Als website vullen we hier in: www.onetomarket.es . Aan deze account van www.onetomarket.es voegen we vervolgens een nieuwe gebruiker toe via het gebruikersbeheer van Google Analytics. De nieuwe gebruiker die we willen toevoegen is het Google Account van ons ‘master’ adres of de zgn. Beheerder van de paraplu account. We voegen dus onetomarket@gmail.com als beheerder toe aan onze spaanse website. Deze gebruiker geven we beheerdersrechten zodat deze toegang heeft tot alle profielen binnen dit account. Deze stappen kun je herhalen voor zoveel websites als je wilt beheren onder je paraplu account.
Het toepassen van deze methode heeft nog meer voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere websites binnen 1 account toevoegt en dus eigenlijk voor iedere andere website een profiel hebt is het niet meer mogelijk om de Adwords cost data te koppelen aan een individueel profiel binnen dit Google Analytics account. De Adwords Cost data wordt gekoppeld aan het account en niet aan een individueel profiel. Het maximum aantal profielen wat binnen 1 account kan worden toegevoegd is 50. Binnen één Google Account kunt u 25 Google Analytics accounts toevoegen.
Hoewel Google dus het limiet van het aantal accounts dat je kunt creëren binnen Analytics heeft vastgesteld, is het wel mogelijk om door een oneindig aantal websites/accounts te worden uitgenodigd. Je kunt ook individuele personen toevoegen per website, of wanneer gewenst een website of Google Account overdragen zonder dat andere websites daarvan hinder ondervinden.
Wanneer we een Google Analytics implementatie of verbetering opzetten kan het zijn dat de klant ermee instemt dat Onetomarket de website onder haar paraplu account kan instellen. De klant voegt dan ons e-mail adres toe aan zijn account voor de desbetreffende website en op dat moment kunnen wij met je meekijken om uw implementatie te optimaliseren. Je hebt zelf volledige controle over de toegang tot je Google Analytics account en zogezegd kan de toegang ook simpel ongedaan gemaakt worden, bijvoorbeeld bij het eindigen van een overeenkomst of samenwerking.
Het opzetten van Google Analytics door de door ons voorgestelde methode kost wat meer moeite om op te zetten, maar geeft je uiteindelijk wel de meeste flexibiliteit en mogelijkheden.
Leuk artikel Nigel, al ben ik het niet eens met je AdWords koppel verhaal. Je kunt namelijk prima meerdere AdWords account aan 1 analytics account koppelen. En je kunt vervolgens per profiel kiezen welk account je wilt zien.
Hoi André,
Leuk dat je ook op de Onetomarket site kijkt, ik heb jouw blog zelf meerdere keren bekeken 🙂
Naar aanleiding van je reactie heb ik eens nagevraagd bij de SEA-afdeling en bij Google zelf. Wat ik daaruit heb begrepen is dat je wel gelijk hebt wat betreft het weergeven van verschillende AdWords data per profiel in Analytics, maar dit enkel mogelijk is om dit te laten doen door Google zelf. Het ‘formeel’ koppelen van meerdere AdWords accounts met één Analytics account zoals je zegt is echter blijkbaar op geen enkele manier mogelijk, in de woorden van Google:
“AdWords en Analytics kunnen slechts één op één worden ‘gekoppeld’. Het is daarnaast mogelijk aanvullende kostenbronnen aan een Analytics profiel toe te voegen. Zo kun je kostengegevens vanuit meerdere AdWords-accounts inzichtelijk krijgen in een Analytics-account.”
Er zitten echter wat belangrijke verschillen in de definities, om dit beter in beeld te krijgen heb ik hier het overzicht van de verschillen tussen de twee mogelijkheden (met dank aan het AdWords team van Google):
1. Een gekoppeld AdWords-account (tweerichtingsverkeer):
– Creëert een koppeling tussen de interfaces van een AdWords- en
Analytics account en maakt het mogelijk via het AdWords-account naar
het Analytics-account te navigeren.
– Maakt het mogelijk het AdWords-account als kostenbron toe te passen
op alle profielen binnen het Analytics-account (‘account niveau’).
– Maakt het mogelijk doelen vanuit Analytics te importeren in de
AdWords-interface.
– Deze koppeling kan alleen worden gemaakt door de gebruiker
– Dit kan alleen op 1:1 basis.
2. Aanvullende kostenbronnen (eenrichtingsverkeer):
– Maakt het mogelijk om autocodering te gebruiken, zodat je
campagne-informatie terug kan zien in je Analytics-accounts.
– Importeert kostengegevens naar Analytics.
– Is GEEN koppeling in de interfaces van AdWords en Analytics.
– Aanvullende kostenbronnen kunnen alleen door Analytics Specialisten
van Google worden toegepast.
– Een enkele kostenbron kan op meerdere Analytics-account worden
toegepast.
– Een kostenbron wordt steeds aan een specifiek profiel gekoppeld
(‘profiel niveau’)
Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd naar hoe je jouw conclusie hebt getrokken (aangezien je Google verder niet hebt vermeld). Ik vind het ieder geval een interessant onderwerp.
Om op je laatste vraag in te gaan: die extra koppelingen gaan inderdaad via Google, ik beweerde ook niet dat je dat zelf kon doen. Alle partners (GACP’s) kunnen dat binnen een dag (of 2) regelen.
Verder een heldere uiteenzetting van wat er gebeurd als je meerdere accounts gaat koppelen. Het is inderdaad een definitievraagstuk of je het wel of niet een koppeling noemt. Maar als van alle accounts de clicks (AdWords) naast de visits (Analytics) staan noemen wij het een koppeling 😉